2021. május 10., hétfő

DÉLELŐTT | 
Bebocsátás a mennybe

Igehely: 2Kir 2:1-11; Kulcsige: 2Kir 2:11 „Amikor azután beszélgetve továbbmentek, hirtelen egy tüzes harci kocsi jelent meg tüzes lovakkal, és elválasztotta őket egymástól. Így ment föl Illés forgószélben az égbe.”

Egy titokzatos csodának, eltűnésnek, és két ember közötti szoros kapcsolatnak vagyunk a tanúi. Az ige szövege rejtélyes módon megörökítette az utókor számára, hogy Illést tüzes szekérrel ragadta magához a mennybe az Úr. Ez igaz és megmásíthatatlan tény, mert az elragadtatást Isten mennyei ereje támogatta. A prófétatanítványok, akik távolról követték Illést és Elizeust, nem akarták elfogadni az elragadtatást, a végleges elszakadást Illéstől, mert nem látták azt, amit Elizeus látott. Bizonyos fokú hitetlenséget is tanúsítanak, amikor unszolják Elizeust, hogy küldjön embereket Illés keresésére.

Kedves olvasóm, ebből a történetből, Elizeus viselkedéséből tanulhatunk kitartást, állhatatosságot, hűséget és szilárd meggyőződést. Kitartást ura és tanítómestere mellett. Állhatatosságot az elhívásban, mert odahagyott mindent, és követte szolgálatra hívó urát. Szilárd meggyőződést, hogy tanítómestere a magasságos Isten szolgája.

Drága testvérem, legyen mindig látókörünkben Istenünk drága igéjének üzenete, mert így bebocsátást nyerünk a mennybe!

Mucsi János

DÉLUTÁN | 

Bűn és ünneplés tűrhetetlen

Igehely: Ézs 1:10–20 ; Kulcsige: Ézs 1:12 „Ki kívánja tőletek, hogy eljöjjetek, hogy megjelenjetek előttem, és tapossátok udvaromat?”

A bűn és ünneplés, ez a kettő nem fér össze. A véresáldozat nem elég, meg kell térni a mindennapi élet bűnös mocsarából. Izráel népe bízott abban, hogy jól megy minden, megvan a bűnökért való áldozat, megvan a szokásos égőáldozat, a kövér állatok, és rendben van a kapcsolat Istennel. Így hát mehet minden a megszokott módon. Megvoltak az ünnepek, az évfordulók, az újhold, a szombatok. De elfogadhatatlan Isten előtt az imádság, a dicsőítés, ha vér szennyezi az imádkozók felemelt kezét, ha az özvegyek, árvák jogait eltapossák, és megoldatlan marad a helyzetük.

Isten elé járulni csak egy mód van: a megtérés őszinte bűnbánattal: „Tanuljatok jót tenni, törekedjetek igazságra, térítsétek jó útra az erőszakoskodót! Védjétek meg az árvák jogát és az özvegyek peres ügyét!” (Ézs 1:17)

Drága testvérem, a szent Isten szuverén és szabad Úr, előtte nem állhat meg semmi tisztátalan, sem a mindent elfogadó „modern evangélium”. Ő fenntartás nélküli engedelmességet kér megváltott népétől.

Isten véghez viszi tervét minden helyzetben, akkor is, ha kárára lesz megváltott népének bűnös életvitelük miatt. De ne felejtsd, kedves olvasóm, az áldás ott van az Ő tervében.

Mucsi János

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk.