2021. március 3., szerda

DÉLELŐTT | 
Felvállalod őt? Ő is fel fog vállalni!

Igehely: Mk 8:34-38; Kulcsige: Mk 8:38 „Mert ha valaki szégyell engem és az én beszédeimet e parázna és bűnös nemzedék előtt, azt az Emberfia is szégyellni fogja, amikor eljön Atyja dicsőségében a szent angyalokkal.”

A tanítványság összefoglalható két szóban: lemondás és felvállalás. Lemondani magunkról, egész életünkről és az egész világról, s helyette felvállalni a keresztet, az evangéliumot és Krisztust. Mindez nem könnyű dolog. Főként egy olyan világban, ahol minden és mindenki azt sulykolja beléd, hogy valósítsd meg önmagad, és harcold ki az akaratodat. Mikor mindenki arra ösztönöz, hogy hódítsd meg a világot, s ne érd be kevesebbel. Egy olyan világban, amely azt méltatja, ha a másságot, a természetellenest, az istentelenséget vállalod fel az evangélium helyett. Kicsitől nagyig szembesülünk ezzel a nyomással az iskolában, egyetemen és munkahelyen, ha fel akarjuk vállalni Jézust. Ha felvállalod Őt, lesz barát, sőt rokon is, aki szégyenleni fog téged. De van nagyobb veszteség is: „Mert, ha valaki szégyell engem és az én beszédeimet e parázna és bűnös nemzedék előtt, azt az Emberfia is szégyellni fogja, amikor eljön Atyja dicsőségében a szent angyalokkal.”

Igeszakaszunk fényében melyik a nagyobb szégyen? Melyik a nagyobb nyereség? Felvállalod-e azt, Aki felvállalt téged az élete árán?

Zsemlye Alfréd

DÉLUTÁN | 

A bűnös hatása környezetére

Igehely: Préd 9:18–10:3; Kulcsige: Préd 10:1 „Egy döglött légytől büdös lesz és megerjed a kenőcskészítő olaja; egy kis ostobaság hatásosabb a bölcsességnél és a tisztességnél.”

A természetben nem ritkaság, hogy kis mennyiségű anyag képes megváltoztatni nagy mennyiségű tömegeket. Különféle koncentrátumok, esszenciák, nagy sűrűségű szerek, s megannyi más anyag működési alapelve egyezik azzal, amire a Prédikátor rámutat. Egy kevés rossz képes megrontani sok jót: egy vétkes temérdek igazat, egy légy egy egész edény olajat, egy kis esztelenség a bölcsességet és tisztességet.

Átfordítva az alapelvet lelkiekre, a képlet ugyanúgy működik. Egy kevés sokakra lehet hatással. Erre az újszövetségi példatárban is van egy jól ismert kép: „Egy kevés kovász az egész tésztát megkeleszti.” Egy-két esetet leszámítva, az analógia minden helyen negatív hangvételű. A kovász a bűn analógiája, s arra figyelmeztetnek a szentírók, s maga Jézus is általa: elég egy kicsiny bűn, hogy az embert megrontsa, és egyetlen bűnös, hogy egy közösséget tönkretegyen.

A bűn és a rossz életvitel kis mennyiségben is veszélyes. Elég egy kicsit megtűrni belőlük az életünkben a szokásaink, gondolkodásunk, kapcsolataink, kedvteléseink terén, hogy tönkretegyék az életünket és másokét is.

Zsemlye Alfréd

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:17–28; Kulcsige: Mt 20:27 „És aki közöttetek első akar lenni, az legyen a rabszolgátok.”

Két testvér-tanítvány szeretne „helyezkedni” Isten országában, anélkül, hogy tudnák, hogy mi is ez az ország. A lobbitevékenységbe anyjukat is bevonják. A kérdés időzítése is azt mutatja, hogy nagyon nem értik Jézust, aki éppen harmadjára beszél a rövidesen bekövetkező haláláról és feltámadásáról. Lukács szerint még az utolsó vacsora estjén is azon megy a vita, ki a nagyobb Isten országában. Jézus válaszából kiderül, hogy maga a kérdés föltevése is rossz: „Tudjátok, hogy a népek felett zsarnokoskodnak fejedelmeik, és vezetőik hatalmaskodnak rajtuk.