2021. november 19., péntek

DÉLELŐTT | 
Még egy kis idő

Igehely: Jel 6:9-11; Kulcsige: Jel 6:11 „Akkor fehér ruha adatott mindegyiküknek, és megmondatott nekik, hogy nyugodjanak még egy kis ideig, amíg teljes nem lesz azoknak a szolgatársaiknak és testvéreiknek a száma, akiket ugyanúgy megölnek, mint őket.”

Az Ige az ötödik pecsét felnyitásáról szól. A látnok előtt megnyílik az ég, és látja az oltár alatt azoknak lelkét, akiket a bizonyságtételért öltek meg, és lettek mártírokká. Olyan lelkek, akik testüktől megfosztott halottak, de akik látják Istent a mennyei trónteremben. Ezek a lelkek kiáltottak és kérték az Urat, hogy ítéljen azok fölött, akik a földön vannak, és aljas módon meggyilkolták őket. Ez az Ige is bizonyíték arra, hogy a lélek a testtel a halálban nem hal meg, hanem tudatos állapotban van, gondolkozik és akar.

Az is megmondatott, hogy egy kis ideig még nyugodjanak, amíg elkészül az egyház, Krisztus menyasszonya. Számban is el kell érje a teljességet, hogy akik még meghallják a hívást, megtérhessenek. De belsőleg is el kell készüljön az egyház, és nyilvánvaló kell legyen a hűségesek száma.

Még egy kis idő adatik a megtérésre, de egyszer ez elvétetik. Még egy kis idő van a szolgálatra, hogy szépítsük a Krisztus menyasszonyát, a gyülekezetet. Még egy kis idő, hogy hűséget tanúsítsunk az Úr felé. Legyen ez a mai nap is idő erre! Mert a felkészülés az örökkévalóságra itt történik, hogy majd ott lehessünk tudatos és boldog állapotban Isten előtt.

Budai Lajos Dániel

DÉLUTÁN | 

Megment az eljövendő haragtól

Igehely: Róm 5:9–11; Kulcsige: Róm 5:9 „Ha tehát már most megigazított minket az ő vére által, még inkább meg fog menteni minket a haragtól.”

„Mert nyilván van az Istennek haragja mennyből, az embereknek minden hitetlensége és hamissága ellen, kik az igazságot hamissággal feltartóztatják.” (Róm 1:18) Ez a harag teljességgel az ítéletkor fog megjelenni, amikor Isten ítélni fog élőket és holtakat. Ezt a haragot Jézus Krisztus tartóztatja fel az ő áldozatával. Igénk azt mondja, hogy megtartatunk a harag ellen általa, mivel megbékültünk vele. Ez nekünk biztonságot jelent, de nem tétlenséget. Meg kell mentsünk másokat is, hogy ne Isten haragjával, hanem kegyelmével találkozzanak. Ezért szervezünk evangélizációs alkalmakat, teszünk bizonyságot Jézusról félelem nélkül, hogy megmenekülhessenek sokan. Akik ezt nem veszik komolyan, vagy gúnyt űznek ebből, ennek is meg lesz a következménye. Nekünk világos parancsunk van Isten Fiától, Jézus Krisztustól, aki kiitta helyettünk a harag poharát, hogy hívjunk mindenkit hozzá. „Aki hisz a Fiúban, örök élete van, aki pedig nem enged a Fiúnak, nem lát életet, hanem az Isten haragja marad rajta.” (Jn 3:36)

Vannak-e még olyanok a környezetünkben, akik az Isten haragja alatt vannak? Imádkozzunk és tegyünk értük valamit. Hívjuk meg egy baráti beszélgetésre, amikor szembesülhetnek Isten kegyelmével.

Budai Lajos Dániel

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:28–32; Kulcsige: Mt 21:30 „Azután a másikhoz fordulva annak is ugyanezt mondta. Ő azonban így felelt: Megyek, uram. De nem ment el.”

A két testvér példázatában kétféle válasz áll előttünk: szóbeli válasz és cselekedetekben megnyilvánuló válasz. Mindkettő megoszlik, mert bármelyik lehet igenlő vagy nemleges válasz. Az életből vett illusztráció elmondása után Jézus azt kérdezi, hogy a kettő közül melyik „teljesítette” az apja akaratát. Nem az a kérdés, hogy szóban ki válaszolt helyesen. Mi talán azt mondanánk, hogy az a jó fiú, aki azonnal engedelmesen válaszol, és később is engedelmesen cselekszik. Ez lenne az ideális, de sokszor megakadunk verbális szinten, Atyánkat kifizetjük szép szavakkal.