2021. november 8., hétfő

DÉLELŐTT | 
Házasságod „kútja”

Igehely: Péld 5:1-23; Kulcsige: Péld 5:15 „A magad kútjából igyál vizet, és csörgedező vizet a magad forrásából!”

Az ember kezében sokszor a legjobból legrosszabb lesz, s ez a házasságra nézve is igaz. Ugyanis a szexualitás csak abban a „keretben” működhet jól, amit az Úr adott. A kútforrás képe ma is a feleség, ill. a férj értékét hangsúlyozza.

Ha valakinek a régi Keleten kútja vagy forrása volt, azzal takarékosan kellett bánnia és nagyon hálásnak kellett lennie érte. A maga kútját kellett használnia és nem kellett máshoz mennie vízért. Ez érvényes a házaspárokra is. A szexuális szükségletet nem lehet házasságon kívüli személlyel kielégíteni, ez bűn. A Szentírás azt tanítja, hogy a házasság azért is adatott, hogy megóvjon a paráznaságtól (1Kor 7:2). Az idegen asszony vonzónak tűnhet, kedvesen szól az irodában, a barátok közt, de csak csapda: elveheti a tisztességed, a pénzed, egészséged, sőt az életed is. Istentől jövő bölcsességre és kegyelemre van szükségünk, hogy magunkat tisztán megőrizzük.

Napjainkban a szerelmet élvezeti cikként kínálják, mintha megvásárolható vagy bérelhető lenne. Hogyan tudunk az árral szembeúszni? Úgy, hogy Istent féljük és nem adunk helyet a bűnnek, még a gondolatainkban sem. Kérd az Urat, hogy Ő adja meg neked a hozzád illő segítőtársat, akivel boldog házasságban élhetsz mindhalálig. Ha már megadta, légy hálás, hűséges és szeresd!

Kelemen Sándor

DÉLUTÁN | 

Isten is ellene fordul

Igehely: 3Móz 20:1–8; Kulcsige: 3Móz 20:3 „Én is ellene fordulok az ilyen embernek, és kiirtom népe közül, mivel Moloknak adta gyermekét, és ezzel tisztátalanná tette szentélyemet, és meggyalázta szent nevemet.”

Isten szemében utálatos dolog volt, ha az Ő népéből valaki vagy a köztük tartózkodó jövevények a pogány népek bálványait kezdték tisztelni és azoknak áldozni. (2Kir 17:17)

De a legutálatosabb az volt, amikor a gyermekeiket feláldozták. Elevenen égették meg őket a Molok isten oltárán vagy a neki szentelt bronzszobrok oldalán, miközben a szertartást irányító papok zajjal, kiáltozással és dobszóval fedték el az áldozatok sikolyát. Isten megtiltotta ezt a zsidóknak. Aki mégis ilyet tett, halállal kellett lakoljon, de még az is, aki látta és mégsem szólt vagy tett semmit! Az egyik legsúlyosabb véteknek látom a gyermekek ellen elkövetett bűnöket. Legyen az a gyermek teste, élete vagy a lelke ellen, Isten ellene megy az ilyen embernek. Sok gyerek szenved ma is a különböző oltárokon. Okkultizmussal, jóslással, varázslatos filmekkel, fantasztikus játékokkal meg lehet mérgezni a gyermekek lelkét, megkötözi őket is a Sátán és félelemben, rettegésben élnek.

Vigyázzunk arra, hogy ne csak mi magunk legyünk megmentve és megszentelve Jézus Krisztus által, hanem imádkozzunk azért, hogy gyermekeink teste és lelke is védelem alatt legyen és az ő életük is tiszta és szent legyen!

Kelemen Sándor

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:27–44; Kulcsige: Mt 27:50 „Jézus pedig ismét hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét.”

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk: mit vállalt és hordozott el helyettünk a tiszta, szent, ártatlan Bárány. Engedte, hogy a bűnös emberek kigúnyolják, leköpdössék, bíborpalástot és töviskoronát adjanak rá. Üdvözöljék, mint zsidók királyát. Lehetett volna valóban a királyuk, ám az övéi nem fogadták be őt. De ha valaki befogadja – akár én vagy te –, hatalmat kapunk, hogy Isten fiaivá lehessünk (Jn 1:12). Micsoda bővölködő kegyelem árad a keresztről!