2021. október 16., szombat

DÉLELŐTT | 
Aki hisz, azt Isten megigazítja

Igehely: Róm 4:1-8; Kulcsige: Róm 4:5 „Aki pedig nem fáradozik, hanem hisz abban, aki megigazítja az istentelent, annak Isten a hitét számítja igazságul.”

A megmentő, üdvözítő hit „tulajdonítattik” nekünk igazságul. Ilyen volt Ábrahám hite, ezért lehetett áldott, s az Úr „bűnt nem tulajdonított neki”. De figyeljük meg az ő hitét, mert itt van az üzenet lényege. Ábrahám hite cselekvő volt. „A hit halott cselekedetek nélkül”, tehát nem valódi, csak elméleti. A valódi hit teljesen bízik Isten ígéreteiben, a látható valóság ellenére is. A hit hőse képes lett volna feláldozni a fiát, mert hitte, hogy valami rendkívüli fog történni, hisz Isten ígéretet tett neki. Bár nem tudta, hogyan oldódik meg a lehetetlen, a dráma pedig csak fokozódott: már állt az oltár, a fiú is kész volt csendben engedelmeskedni. Ábrahám szellemében imádkozott, és olyan békességet és bizonyosságot kapott, amely „minden értelmet meghalad”. Nos, ez a működő hit.

„Ábrahám nem azért lett a hit atyja, mert a szükséghelyzetben hitt Istenben, és átélte a csodát; hanem azért, mert hosszú időn át hitt Istenben reménytelen és lehetetlennek tűnő helyzetekben, amelyeknek a végén átélte a csodát.” (Bob George)

Buzle Dániel

DÉLUTÁN | 

Új élet Samáriában

Igehely: Jn 4:16–26, 39–43; Kulcsige: Jn 4:42 „Az asszonynak pedig meg is mondták: Már nem a te beszédedért hiszünk, hanem mert magunk hallottuk és tudjuk, hogy valóban ő a világ üdvözítője.”

Jézus szóba áll egy samáriai asszonnyal, majd vizet is kér tőle, hogy elindítsa a beszélgetést, és eljuttassa őt az élő vízhez. A bűnös nő előbb szomjasan hallgatja, majd csodálkozva prófétának nevezi Jézust. A beszélgetés egyre szellemibb síkra terelődik. Jézus végül kijelenti magát: Ő a várt Messiás. A nő azonnal cselekszik, siet a városba, és hívja az embereket Jézushoz. Sokan elindulnak a nő beszédére, de még többen hisznek Jézus beszédének, hiszen Ő erővel és hatalommal szól.

Nekünk az a feladatunk, hogy Jézushoz hívjuk az embereket. Aztán Ő majd cselekszik, beszél, és hitre jutnak sokan. Akik vele találkoznak, új életre jutnak, azok számára valóság lesz az ige: „él bennünk a Krisztus.”

Legyünk Krisztus hű követői, de úgy, hogy ajkunkkal szóljuk Isten igazságát, szavaink legyenek hitelesek, a jellemünk pedig krisztusi. Csak így működik a keresztyén misszió!

Buzle Dániel

 Napi áhítat

Igehely: Mt 22:15–22; Kulcsige: Mt 22:21 „Azt felelték: A császáré. Ő akkor ezt mondta nekik: Adjátok meg tehát a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami Istené!”

Heti sorozatunkban nyomon követhettük az ellentétet, ami a krisztusi és a farizeusi gondolkodás között fennállt. Ezek a vezetők, akik a hit és az üdvösség útjának őrei kellett volna, hogy legyenek, valójában gyümölcstelen fügefák, engedetlen fiak és gonosz szőlőmunkások voltak. Egy újabb ravasz csellel próbálják lejáratni Jézust, hogy saját tekintélyüket védjék. A vége az lett, hogy saját csapdájukba estek, és önmagukat járatták le. Annyira megszégyenültek, hogy többet kérdezni sem mertek (22:46).