2021. október 3., vasárnap

DÉLELŐTT | 
Beszéljünk Isten munkájáról a jövő nemzedéknek

Igehely: Zsolt 78:1-11; Kulcsige: Zsolt 78:4 „Nem titkoljuk el fiaink elől, elbeszéljük a jövő nemzedéknek: az ÚR dicső tetteit és erejét, csodáit, amelyeket véghezvitt.”

Aszáf prófétai kijelentéssel kezdi a tanítását: „Figyelj, én népem”, ami megegyezik a „Halld Izráel” (5Móz 6:4) felszólítással. A zsidó vallási kultúrában ez hozzátartozott a parancsolatokhoz.

Ez mind emlékeztetőül hangzott el az akkori gyülekezet, Isten népe számára, hogy megtudja azokat a jövő nemzedék. Isten tanítása ez, hogy Istenbe vessék reménységüket, és el ne felejtkezzenek Isten csodáiról, gondviseléséről, parancsolatairól. (78:5-6) Mi, az Úr újszövetségi népe még inkább feladatunknak kell tartsuk azt, hogy a jövő nemzedéknek adjuk át mindazt, amit Isten tett a múltban és a jelenben, személyes és gyülekezeti életünkben. Az ember könnyen elfelejtkezhetik, - mint Izráel népe- azokról az áldásokról, amelyeket Isten adott. Ebben nagy „segítség” tud lenni a gonosz, aki minduntalan próbálja elhomályosítani életünkben Isten munkáját. A zsoltáros tudatában volt ezen emberi gyarlóságnak, és lelkesen biztatja a gyülekezetet, hogy hirdessék Isten munkáit, és tanítsák a jövő nemzedéket. Feladatunk, hogy gyermekeinknek elmondjuk, mit tett velünk és értünk az Isten. Szoktad az est meghitt óráiban gyermekednek mondani, hogy Isten mennyire szeret, hogy Ő milyen csodákat tett a múltban a Vörös-tengernél, a pusztában, amikor minden nap mannát hullatott az égből és vizet fakasztott a sivatagi sziklából? Ilyenkor gyereked csendben van, mert szereti hallgatni az apai, vagy anyai tanítást. Igen, értékes idő ez, mert Isten parancsa. (Jóel 1:3) Elmondhatod megtérésed történetét is, azt, hogy hogyan munkálkodott Isten a te életedben. Oszd meg gondolataidat Istenről, beszélj a szabadulásról, a régi életedről, de a józan ész mértéke szerint, hogy ne okozz neki csalódást. Beszélj az új életedről, a harcaidról és győzelmeidről. Ne gondold azt, hogy még kicsi és nem értheti meg. Reggel, amikor mindenki siet, mondd el, hogy a mai napon is Istenben van a család reménysége, mert Ő mindenről tud, és a nehézségek közepette ott lesz. (Mt 28:20) Így fogjuk segíteni gyermekeinket, hogy Istenben bízzanak, és erősödjenek a hitben.

Fodor Barnabás

Imaáhítat: 

Imaáhítat: Adjunk hálát idős testvéreink hűséges imatámogató szolgálatáért! – 3Móz 19:32

Bibliaóra: 

Bibliaóra: Ő az Emberfia – Jn 12:20-50 (Jn 12:23)

DÉLUTÁN | 

Új élet a vallási buzgalom helyett

Igehely: ApCsel 9:1–20; Kulcsige: ApCsel 9:15 „(Ezt mondta neki az Úr: Menj el, mert választott eszközöm ő, hogy elvigye a nevemet a népek, a királyok és Izráel fiai elé.”

Amikor a vakbuzgóság hatalmába keríti az embert és az ismeret távol van tőle, akkor az emberi logikát meghaladó gonoszságokra vetemedik lelkiismeretfurdalás nélkül. Ezt használja ki könyörtelenül a Gonosz, aki csak súlyosbítja a helyzetet. Ahhoz, hogy egy ilyen ember megszabaduljon a maga által felállított igazságérzet, vakbuzgóság vagy bosszúállás vágya alól, szükség van egy külső, felsőrendű erőre, ami megállíthatja őt ezen az úton. Ezt az erőt tapasztalta meg Saulus a damaszkuszi úton. Később ő ezt Isten kegyelmének vallotta. (1Kor 15:10)

A faji megkülönböztetés, vallási nézetek és az anyagiak hajszolása oly mértékben magával ragadhatja az embert, hogy önuralmát elveszítve óriási károkat okozhat környezetének. Sátán annyira meg tudja vakítani ezekkel az eszközökkel, hogy már nem ismer barátot, testvért és szülőt sem. A jó hír az, hogy még az ilyenekről sem mond le Isten, hanem megkeresi az alkalmat, amikor meg tud állítani a meredek lejtőn és kijelenti magát Szabadítóként.

Mi, emberek, szüleinktől örökölt bűnös természettel jöttünk a világra. Az Ige és tapasztalataink szerint is önerőből sosem tudnánk megváltozni. Rabjai vagyunk saját természetünknek. Isten látta tehetetlen voltunkat és megkönyörült rajtunk. Az Ő szeretetéből megállított a kárhozat útján, majd megtisztított minden bűntől, kibékített az Atyával és új életet adott. Egy egészen más nézőpontot adott, mint amit addig ismertünk, vagyis felnyitotta szemeinket, hogy lássunk. Újjászült Lelke által, új természetet és erőt adott a régi természet legyőzésére.

Igazi pálfordulat ez, az üldözőből szolga lett, új urának boldog követője. Vallási buzgalom helyett teljes engedelmesség, egészen más irány. Már nem kergeti lihegve azokat, akik Jézus nevét segítségül hívják, hanem imádkozik ahhoz a Jézushoz, aki megnyitotta nemcsak fizikai, de lelki szemét is. Számára az élet Krisztus lett, és a meghalást nyereségnek tartotta. (Fil 1:21) Az új élet többet jelent a vallási buzgalomnál, Krisztus pedig többet ér az életnél.

Neked mennyit ér az új élet? Mennyit ér Krisztus?

Fodor Barnabás

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.