2021. szeptember 17., péntek

DÉLELŐTT | 
Engedelmesség az áldozatok sokasága helyett

Igehely: Zsid 10:1-10; Kulcsige: Zsid 10:7 „Akkor ezt mondtam: «Íme, itt vagyok, amint a könyvtekercsben meg van írva rólam, hogy teljesítsem akaratodat, Istenem.»”

Attól az időtől kezdve, hogy Isten szövetséget kötött választott népével, Áron és fiai első áldozatukat bemutatták az Úrnak a bűnök eltörlése végett, évszázadokon át megszámlálhatatlan áldozati állat vére lett kiontva a bűn eltörlése céljából. De az áldozatok sokaságának vére nem volt képes eltörölni a bűnt, az emberek bűntudata sem szűnt meg.

Ezt az Atya előre látta, ezért időknek előtte cselekedett. A fennálló szükségre tökéletes megoldást készített. Az ószövetségi áldozatok vitelét eltörölve újat tett: Fiának testet alkotott. Hozzánk hasonlóvá, emberré lett, de Ő soha nem vétkezett.

Eljött, hogy betöltse a próféciákat, amelyek felőle előre meg lettek írva. „Ímé itt vagyok, hogy cselekedjem, óh Isten, a te akaratodat.” Teljes földi életén át Atyjának engedelmes volt, mindvégig az Ő akaratát cselekedte, soha nem követett el semmi bűnt. Testének egyszeri feláldozása által örökre megszentelt bennünket.

Istennek szentelted-e már teljesen az életedet hálából ezért a nagy áldozatért? Ha nem, tedd meg még ma!

Kelemen Sándor Tomi

DÉLUTÁN | 

Isten végzése változhatatlan

Igehely: Zsid 6:13–20; Kulcsige: Zsid 6:13-14 „Amikor Isten Ábrahámnak ígéretet tett, önmagára esküdött, mivel nem esküdhetett nagyobbra, és így szólt: «Bizony, gazdagon megáldalak, és nagyon megsokasítalak.»”

Isten ígéretet tett Ábrahámnak: „Bizony megáldván megáldalak téged, és megsokasítván megsokasítalak téged” (Zsid 6:13), amit az Úr önmagára tett esküvéssel erősített meg. Az Ábrahámnak tett ígéret megmásíthatatlan és örök, amely soha nem veszti el érvényességét. Az Úr Jézus Krisztusban ezt az örök áldást és ígéretet elnyertük és birtokoljuk mind, akik az Ábrahám hitéből valók vagyunk: „Valakik pedig befogadák őt, hatalmat ada azoknak, hogy Isten fiaivá legyenek, azoknak, akik az ő nevében hisznek” (Jn 1:12).

Ábrahám teljes bizonyossággal elnyerte és birtokolta az isteni ígéreteket. Tudod-e, milyen áldásokat kaptunk mi mennyei Atyánktól az Ő szent Fiában? Elfogadtad-e mindazt, amit az Úr ideadott nekünk a Krisztusban? Mivel az ígéret változhatatlanul, biztosan az enyém és a tied, jöjj, vegyük birtokba azt a mennyei gazdagságot, amit szerető Atyánk számunkra Fiában készített! Ő hamarosan visszajön, Isten minden ígérete Őbenne lett igenné és ámenné.

Kelemen Sándor Tomi

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:1–2, 11–26; Kulcsige: Mt 27:14 „Jézus azonban nem felelt egyetlen szavára sem, úgyhogy a helytartó nagyon elcsodálkozott.”

Szomorúság töltött el, amint ez igének első sorait elolvastam. Mekkora sötétség volt a főpapok és a vének szívében, és milyen mérhetetlen gonoszság! Alighogy megvirradt, máris gonosz döntést hoztak: Jézust halálra juttatják. Aztán eszerint cselekedtek is: megkötözve átadták őt Pilátusnak. Ez a sötétség órája volt. No, de lássuk, milyen bűnt talált Pilátus Jézusban? Semmit, mert benne nem volt. Kérdésére: „Te vagy-e a zsidók királya?”, Jézus válasza csak ennyi volt: „Te mondod.” Ezen elcsodálkozott még Pilátus is. Miért nem próbálja menteni az életét?