2021. szeptember 25., szombat

DÉLELŐTT | 
Hithősök példája ad erőt a próbák között

Igehely: Zsid 12:1-3; Kulcsige: Zsid 12:2 „Nézzünk fel Jézusra, a hit szerzőjére és beteljesítőjére, aki az előtte levő öröm helyett – a gyalázattal nem törődve – vállalta a keresztet, és Isten trónjának a jobbjára ült.”

Mindenkinek tisztáznia kell, hogy mi életének a célja. A hívő ember életének nagyobb célja nem lehet, mint elérni a lélek üdvösségét, az Isten országát. Ezért mindent megtesz! Lerakja a felesleges terheket (az élet gondjait), félreteszi az akadályokat, megnézi az előtte járók jó példáját, felnéz Jézusra, és tanulmányozza az Ő tökéletes példáját. Neki sikerült győztesen végigjárnia földi pályáját, és minket is hív, hogy együnk az Ő követői.

Mivel akadályok naponta vannak, szükséges ezeket tudatosan letenni, félretenni. Ha nem vigyázunk, és ha engedjük, ezek átveszik életünk irányítását. De a mi célunk az örök élet elnyerése, nem a földi gondok dédelgetése. Hősök példáját követni nem szégyen. Javunkra van.

Kisded Ernő

DÉLUTÁN | 

Ember tervez, Isten végez

Igehely: ApCsel 23:12–24; Kulcsige: ApCsel 23:21 „De te ne engedj nekik, mert közülük több mint negyven férfi leselkedik rá, akik átokkal kötelezték magukat, hogy addig nem esznek és nem isznak, amíg meg nem ölik. Már készen is állnak, csak üzenetedet várják.”

Előző estéken láttuk őszinte, segíteni akaró emberek ígéreteit, vállalkozását. Ember tervezett, Isten pedig megáldotta a jó tervet, építő szándékot.

Az embernek viszont gonosz terve, szándéka, ilyen irányú ígérete, fogadkozása is létezik. Ezek a Sátán eszközei, melyek által emlékezteti az embert, hogy ne nyugodjon, míg bosszút nem áll, véghez nem viszi a gonosz tervet. Ezek a tervek viszont csak addig érnek, amíg Isten megengedi. A közmondás is így állapítja meg: ember tervez, Isten végez.

Így van ez jól. Megnyugvást ad, hogy semmi nincs az Úr tudtán és akaratán kívül, ami engem ér. Segít elfogadni és kimondani, hogy eltervezett dolgaimat megteszem, ha az Úr akarja és élünk (Jak 4:15).

Mérlegeljem terveim indítékát, célját. Isten áldását adhatja-e rájuk?

Kisded Ernő

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:1–2, 11–26; Kulcsige: Mt 27:14 „Jézus azonban nem felelt egyetlen szavára sem, úgyhogy a helytartó nagyon elcsodálkozott.”

Szomorúság töltött el, amint ez igének első sorait elolvastam. Mekkora sötétség volt a főpapok és a vének szívében, és milyen mérhetetlen gonoszság! Alighogy megvirradt, máris gonosz döntést hoztak: Jézust halálra juttatják. Aztán eszerint cselekedtek is: megkötözve átadták őt Pilátusnak. Ez a sötétség órája volt. No, de lássuk, milyen bűnt talált Pilátus Jézusban? Semmit, mert benne nem volt. Kérdésére: „Te vagy-e a zsidók királya?”, Jézus válasza csak ennyi volt: „Te mondod.” Ezen elcsodálkozott még Pilátus is. Miért nem próbálja menteni az életét?