2023. április 27., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Engedelmesség a családban

Igehely: Kol 3:18-20; Kulcsige: Kol 3:20 „Ti, gyermekek, engedelmeskedjetek szüleiteknek minden tekintetben, mert ez kedves az Úrban.”

Isten gondoskodott arról, hogy a Bibliában ne csak a gyülekezeti élet rendjéről és a Neki tetsző életmódról legyen szó, hanem a családról is, hiszen a gyülekezet személyekből, családokból tevődik össze. Ebben az igében Pál apostol személyesen szólítja meg az asszonyokat, férfiakat és a gyermekeket. Az asszonyoktól férjük iránti engedelmességet, a férfiaktól feleségük iránti szeretetet, a gyermekektől pedig a szülők iránti szófogadást kér. Ezek megéléséhez két fontos tényezőre kell odafigyelnünk, ami az igében is ki van emelve: „amiképpen illik az Úrban” és „ez kedves az Úrnak.” Akik igazán Isten gyermekei, azok nem az emberi elvárás miatt, hanem az Isten iránti szeretetből engedelmeskednek.
Gyakorlod-e a mindennapi családi életedben az Isten iránti szeretetből fakadó engedelmességet és szeretetet? „Látják-e már Jézust bennem, Látják-e Őt benned vagy nem?” (HH 194)

Elekes József

DÉLUTÁN | 

Öljétek meg tagjaitokban, ami földi!

Igehely: Kol 3:5-11; Kulcsige: Kol 3:5-6 „Öljétek meg tehát tagjaitokban azt, ami földi: a paráznaságot, a tisztátalanságot, a szenvedélyt, a gonosz kívánságot és a kapzsiságot, ami bálványimádás, mert ezek miatt haragszik Isten.”

Ez az igeszakasz három időszakra tesz utalást: jelen, múlt és jövő. Hogy miért is ez a sorrend? Mert a jelenben dönthetjük el mulandó életünk jövőbeli sorsát. A hívő embert Isten személyes lelki tisztaságra hívta el, arra, hogy elsősorban magával szemben legyen határozott és következetes. „Öljétek meg tehát tagjaitokban …” (5. v.) Nehézségek árán ez majd meghatározza testvéri, embertársi kapcsolatai minőségét is. Miután Isten Lelke megtisztított és átformálta személyes életünket, azután arra kér, hogy embertársaink iránti viselkedésünkben is tisztuljunk meg: „...most azonban vessétek el magatoktól” (8. v.).
Ha önvizsgálatot tartva kudarcok, vereségek jutnak eszedbe, gondold át, hogy kivetettél-e vagy megtagadtál-e mindent az Igében felsorolt dolgokból, és azok helyett felöltözted-e az „új embert, aki Teremtőjének képmására állandóan megújul” (10. v.)? Erre törekedj, hogy ne az Isten haragja, hanem az Ő szeretetteljes megjutalmazása várjon rád a jövőben!

Elekes József

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
6 + 2 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.