2023. június 7., szerda

DÉLELŐTT | 
Emlékezz, Formálóm!

Igehely: Jób 10:1-12; Kulcsige: Jób 10:9 „Emlékezz csak: úgy formáltál, mint egy agyagedényt, mégis újra porrá tennél?”

Az igék konkrét helyzetekben íródnak, konkrét problémákra. Most Jób beszél Istenhez, és arra kéri, hogy emlékezzen vissza a formálására. Fájdalmában felkiált: „mégis újra porrá tennél?” Jób nem érti a helyzetet. Nem érti, hogy miért kell szenvednie az igaznak. Annyit tud, hogy Isten az Alkotó, Teremtő. Ő igaz, és igazak ítéletei. Kevés, homályos képe van a halál utáni létről. A 19:25-26-ban megvallja: „Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára megáll a por fölött, s ha ez a bőröm lefoszlik is, testemben látom meg az Istent.” Emberi logikájába nem fér bele az alkotás és az enyészet. Nem látja még a mennyei világosságot, csak azt a sötétséget, amelyben van, és ami vár rá (10:22). De mégsem tagadja meg Alkotóját, aki oly sok jót adott neki.
Mennyivel könnyebb dolgunk van nekünk ma! Isten Lelke által a Biblia világosságában tudhatjuk, hogy „Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg sem sejtett, azt készítette el az Isten az őt szeretőknek” (1Kor 2:9). Támaszkodj, és építs Isten ígéreteire!

Csuhai József

DÉLUTÁN | 

Szentségre hív, és képesít rá 

Igehely: 5Móz 28:1-10; Kulcsige: 5Móz 28:9 „Az Úr a maga szent népévé emel téged, ahogyan megesküdött neked, ha megtartod Istenednek, az Úrnak a parancsolatait, és az ő útjain jársz.”

Isten a népét kiválasztotta, vezette, sok csoda által bizonyította hatalmát. Áldásígéreteket adott nekik, melyeknek feltétele az engedelmes hallgatás, és a parancsolatok teljesítése. Milyen jól hangzik, hogy Isten minden útjában gazdagon megáldja népét! Milyen jól hangzik, hogy Isten szeret, és boldoggá akar tenni, de hálából tudsz-e hallgatni szavára, amikor kérdez, amikor felszólít, amikor tanít? Fontos számodra a vele való közösség? Szereted Őt? A másik része a kérdésnek az, hogy engedelmeskedünk-e neki?
Ha szeretjük Őt, akkor ismerjük Őt. János azt mondja az 1Jn 2:3-ban, hogy „abból tudjuk meg, hogy ismerjük őt, ha megtartjuk az ő parancsolatait.” A szentség a kapcsolatból indul, és a cselekedetekben lesz valóságos. Milyen nagyszerű ígéretet kapott a zsidó nép – és mennyire eljátszotta az áldások hordozását!
Vigyázz, hogy Isten szava ne csak betű legyen számodra, hanem Lélek és élet! Így áldást hordozol, és áldást adsz tovább!

Csuhai József

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
2 + 17 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:23–27; Kulcsige: Mt 21:27 „Ezért ezt felelték Jézusnak: Nem tudjuk. Ő pedig így válaszolt nekik: Én sem mondom meg nektek, milyen hatalommal teszem ezeket.”

Miért kérdőjelezték meg némelyek Jézus tekintélyét a földön jártakor? Nyilván azért, mert hitetlenek voltak, és az életük haszontalan, kivágni való fügefa volt. Itt már nemcsak az volt a baj, hogy hiányzott a jó gyümölcs, hanem megjelentek a keserű, mérgező gyümölcsök – a keserű irigység és a gyilkos büszkeség. A nép elbizakodott vezetői alábecsülték Jézus tekintélyét, és túlbecsülték a sajátjukat. Úgy vélték, hogy Jézus népszerűsége fenyegetést jelent számukra, ezért minden eszközt megragadva igyekeztek Jézus tekintélyét csökkenteni, a magukét pedig emelni.