2024. május 3., péntek

DÉLELŐTT | 
A vallási vezetők eljövendő ítélete

Igehely: Mt 23:29–36; Kulcsige: Mt 23:33 „Kígyók, viperafajzatok! Hogyan menekülhetnétek meg a gyehennával sújtó ítélettől?”

A farizeusok és Jézus közötti ellentét kicsúcsosodik, amikor Jézus – miután képmutatóknak, bolondoknak és vakoknak nevezte őket – végül azt mondja a farizeusoknak: kígyók, viperafajzatok! Igazából ezzel arra utal, hogy a hazugság atyjától származnak (Jn 8:44). Úgy, ahogyan régen meggyilkolták a prófétákat, most a próféták Prófétáját is elutasítják, és végül keresztre feszítik. Nem akarják elfogadni Isten igazságát, inkább ragaszkodnak a hazugsághoz, a képmutatáshoz. Végül Isten ezt fogja mondani nekik: ha ezt akarjátok, akkor megkapjátok, amit kívántok. Igazából ez az örök ítélet, a kárhozat. Ez nem Isten szándékos büntetése, hanem azok kívánságának végső beteljesítése, akik Isten nélkül, Isten igazsága nélkül akarnak élni. Örök sötétség, örök bánat, mert tudták, látták az igazságot, de szándékosan elutasították.

Senki más nem beszélt olyan sokat az ítéletről, mint Jézus. Vegyük most komolyan a szavait, mert ő maga az igazság, benne van az élet!

Hessel Keutel

DÉLUTÁN | 

A szív megszaggatása

Igehely: Jóel 2:1–3, 10–17; Kulcsige: Jóel 2:13 „Szíveteket szaggassátok meg, ne a ruhátokat, úgy térjetek meg Istenetekhez, az Úrhoz! Mert kegyelmes és irgalmas ő, türelme hosszú, szeretete nagy, és megbánja, még ha veszedelmet hoz is.”

A próféták nagyon sokszor hívják a népet megtérésre, visszatérésre az Úrhoz. Főleg arra figyelmeztetnek, hogy közeledik az Úr napja: az a nap, amikor az Úr ítélete megvalósul. Eljön az ellenség, elpusztítja az egész országot, és fogságba viszi a lakóit.

„Fújjátok a kürtöt!” Ez azt jelenti: Közeledik a veszély! Készülj! Hogyan lehet készülni? Úgy, hogy megtört szívvel és bűnbánattal fordulunk az Úrhoz; kérjük, hogy kegyelmezzen nekünk, könyörüljön rajtunk. De ezt teljes szívünkkel tesszük: nemcsak olcsó ígéretek, üres szavak hangzanak, hanem tettekkel is megmutatjuk, hogy komolyan gondoljuk. Feladjuk önző, büszke életünket; jóvá tesszük azt, amiben vétkeztünk, bocsánatot kérünk Istentől és emberektől. Mert Isten kegyelmes és irgalmas, türelme hosszú és szeretete nagy. Ez az Ószövetség egyik legerőteljesebb hitvallása. Azért fordulunk hozzá, mert ő ilyen. Tudjuk, hogy nem utasít el.

Volt-e már olyan, hogy megtört szívvel mentél Istenhez? Amikor semmi más nem maradt, mint csak odaadni magadat Isten kegyelmének? Biztos, hogy nem utasított el téged! Isten előtt a töredelmes lélek a kedves áldozat. A töredelmes és megtört szívet ő nem veti meg (Zsolt 51:19).

Hessel Keutel

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
1 + 11 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

– Jn 19:25–27; Kulcsige: Jn 19:27 „Azután így szólt a tanítványhoz: Íme, a te anyád! És ettől az órától fogva otthonába fogadta őt az a tanítvány.”

Jézus Krisztus nem csupán egy virágcsokor átadásával fejezte ki szeretetét (habár övé a mező minden virága) édesanyja és minden ember felé, hanem abban, hogy önmagát adta a bűnösökért. Jézus a kereszten – Isten legnagyobb szeretetét és gondoskodását láthatjuk ebben, amit a világnak adhatott.