RMBGySz*

Az öröm nélküli keresztyénség veszélyei

Lelki veszélyben vagy? Ha abban lennél, hogyan vennéd észre?

Egy kulcstünete a lelki veszélynek az öröm elvesztése. Ne ugord át azt amit Pál mond a Filippi 3:1-ben: Egyébként pedig, testvéreim, örüljetek az Úrban. Hogy ugyanazt írjam nektek, az engem nem fáraszt, titeket viszont megerősít.” Pál emlékezteti a testvéreket, hogy az Úrban való öröm megerősíti őket.

Az öröm az egyik létfontosságú mérőeszköz a keresztyén élet műszerfalán. Amikor a tű leesik – amikor elveszíted az örömödet – figyelmes kell légy. Ahhoz, hogy biztonságban maradj, figyelned kell az örömödre.

Élet-halál kanárik

Hogyan működik ez? Itt egy szemléltetés.

A szénbányászok tudják, hogy a veszélyes gázok csendesen és észrevétlenül gyűlhetnek fel az alagutakban. A szénmonoxid megfojtja őket, a metángáz robban.

2006-ban West Virginiaban a Sago bányakatasztrófában 12 ember vesztette életét metángáz robbanás miatt. 1906-ban szinte 1100 bányász halt meg Courrières-ben, Franciaországban robbanások sorozatában.

A kezdetekben viszont, a szénbányákban találtak egy igen hatékony, low-tech megoldást: kanárikat vittek magukkal a bányába. A kanárik szervezete nagyon érzékeny a levegő minőségére. Addig amíg a kis sárga madarak csicseregtek és énekeltek, a bányászok tudták, hogy a levegő biztonságos. Ha a gáz szintje megemelkedik, a kanárik abbahagyják az éneklést, vonaglanak, majd le is esnek a kalitkájuk aljára.

A keresztyén öröm olyan, mint ezek az éneklő sárga madárkák. Az egyik első hatása a bűnnek, vagy a doktrinális hibának, hogy elveszítjük a Krisztusban való örömünket. Amikor a szívünk abbahagyja az éneklést, az egy jel, hogy vizsgáljuk meg életünket és elveinket közelebbről.

Jézus öröme benned

Jézus saját maga összekötötte a mindennapi lelki életünket az örömmel.

“Ha parancsolataimat megtartjátok, megmaradtok a szeretetemben…. Ezeket azért mondom nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök teljessé legyen.” (János 15:10-11)

Ha a te lelked be van telve Krisztussal, örvendezni fogsz Krisztusban. Vedd le a szemed Krisztusról, és el fogod veszíteni örömödet. A keresztyén öröm a lelki életed barométerje.

Ne keverd össze ezt a különleges örömöt más vidám érzésekkel. A valódi keresztyén öröm nem a pozitív gondolkodás ereje, nem egy pezsgő, optimista személyiség. Az öröm nem azt jelenti, hogy boldogak vagyunk, mert olyan az életünk ahogyan szeretnénk. Az öröm nem azt jelenti, hogy naivan, “a pohár félig tele” attitűddel élünk.

Jézus azt mondja, az én örömöm. . .benned. Pál azt mondja, Örüljetek az Úrban. Az öröm a megváltás érzése. Annak az öröme, hogy látjuk, ismerjünk, szeretjük és bízunk Jézusban. Mi nem tudjuk magunknak generálni ezt az igazi örömöt – a bennünk lakozó Szent Lélek terméke (Galata 5:22). Az öröm azt jelenti, hogy mély dicső boldogságot és büszkeséget érzünk Jézus Krisztus személyében.

Ilyen öröm nem múlhat ki az élet körülményei miatt. Isten adta öröm nagyobb és erősebb, mint bármi amit az élet hoz. Ahogy Habakukk próféta is mondja,

“Mert a fügefák nem fognak virágozni, a szőlőtőkéken nem lesz gyümölcs. Hiányozni fog az olajfák termése, a kertek sem teremnek ennivalót. Kivész a juh az akolból, és nem lesz marha az istállókban. De én vigadozni fogok az ÚR előtt, örvendezek szabadító Istenem előtt.” (Habakukk 3:17-18)

Mint egy lelki barométer, az öröm nem lehet fogja a körülményeknek. Jézus arca fénylik a legsötétebb éjszakában. Az mondta Jézus, “örömötöket senki sem veheti el tőletek” (János 16:22)

Az öröm megóv a vallásosságtól

Hogyan tart minket biztonságban a Lélek-adta, Krisztusra tekintő öröm? Itt van két módja.

Először is, az öröm biztonságban tart ha szolgálsz. Ha elveszíted az örömöd, az azt is jelezheti, hogy a szolgálatod már nem dicsőíti az Urat. Az öröm megóv téged, hogy rossz okokból szolgáld Istent.

George Müller egy evangélista volt és egy árvaház igazgatója Bristolban, Angliában. Ő híres a hatalmas hitéért és a csodálatosan hatásos szolgálatáért – több mint 10.000 árváról gondoskodott az élete során, és az öröm volt Müllernek az első prioritása nap mind nap.

 „Sokkal tisztábban láttam mint valaha, hogy a fő és elsődleges ügy, amit szemem előtt kell tartanom minden nap, hogy a lelkem örömmel teljes legyen az Úrban. Az első dolog ami miatt aggódnom kell az nem az, hogy mennyit szolgáljam Istent, hanem hogy hogyan tudnám a lelkem egy boldog állapotba hozni, és a belső életem hogyan táplálhatnám.”

Keményen dolgozni Jézusért – még árvák százaira is vigyázni – egy hideg és üres feladat lehet ha elveszítjük a szeretetünk melegségét Krisztus iránt. Az öröm megóv minket attól, hogy vallásos kötelességként szolgáljunk.

Az öröm megóv a kísértésektől

Másodjára, az öröm megóv minket a kísértésektől. Matthey Henry szerint: “ Isten öröme megóv az üres élvezetektől, amiket a kísértő használ csaliként.”

Az öröm megóv, mert a Krisztusban való öröm abból ered, hogy megelégedtünk Krisztusban. Mint ahogyan Jonathan Edwards mondja:

„Az Istenben való gyönyörűség az egyetlen boldogság ami kielégíti a lelkünk. Ahhoz, hogy a mennyországba menjünk, hogy teljes mértékben élvezzük Isten jelenlétét, végtelenül jobb mint bármilyen élvezet itt a földön. Apák és anyák, férjek, feleségek, gyermekek vagy földi barátok társasága csak mind árnyék, de Isten a lényeg, aki tartalmat ad. Ezek mind csak szétszórt sugarak, de Isten a nap. Ezek mind csak folyamok, de Isten az óceán.”

Amikor felállok az asztaltól Hálaadás napja után, az utolsó dolog amit szeretnék az több étel. Nem tudsz engem kísérteni még egy falattal. Hasonló módon, a Sátánnak nehéz kísérteni egy örömmel teli hívő szívet az üres földi élvezetekkel.

Egy örömteli hívő már teljesen telve van Krisztussal – mi másra lehet még szüksége? Tedd egy céloddá azt, hogy beteljesedj Krisztusban, hogy örvendezhess az Úrban, így biztonságot és erőt találsz a bűn ellen való harcaidban.

A szénbányászok tudták, hogy ha a kanári nem énekel, akkor valalmi baj közeledik.

Egyébként pedig, testvéreim, örüljetek az Úrban. Hogy ugyanazt írjam nektek, az engem nem fáraszt, titeket viszont megerősít.

 

Forrás: http://www.desiringgod.org/articles/joyless-christianity-is-dangerous

Fordítás: http://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/2017/05/02/orom_nelkuli_...

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.