Az Európai Baptista Föderáció tanácsülése Amszterdamban

Az Európai Baptista Föderáció (EBF) 2021-es tanácsülésére Amszterdamban került sor szeptember 22-25 között. Mivel a koronavírus miatt 2019 óta nem találkozhattak a képviselők, az együttlét örömét csak fokozta az, hogy immár személyes jelenléttel lehetett megtartani a gyűlést. 

A különböző tisztségviselők – elnök, főtitkár, teológiai felelős, missziói felelős – részéről sorra hangzottak el a beszámolók, amihez a képviselők tetszés szerint hozzászóltak, és amit végül egyenként elfogadtak. Arról is szó esett, hogy miként munkálkodik az Úr az EBF tagszövetségeiben. Egyrészt szomorúan vettük tudomásul, hogy számos szövetség tagsága csökken (beleértve a mienket is!), másrészt viszont öröm volt hallani arról, hogy egyes tagszövetségek szaporodást könyvelnek el, annak ellenére, hogy súlyos megpróbáltatásokon mennek keresztül. Ilyen például a Libanoni Baptista Unió, ahol a tagság folyamatosan növekszik és a gyülekezetplántálás is egyre jobban kibontakozik. Történik ez annak ellenére, hogy az országban mélyszegénység uralkodik és különböző katasztrófák sújtják a lakosságot. De hála Istennek, a Bejrúti Baptista Iskolában és a Bejrúti Arab Baptista Teológiai Szemináriumban tovább folyik az oktatás és ennek üdvös kihatása van nemcsak a misszióra, hanem a többségben levő muszlim lakosságra is. 

A tanácsülés folyamán jelentős változások történtek az EBF vezetőségében: az elnöki tisztséget a korábbi alelnök, Stefan Gisiger testvér tölti be, aki egyben a Svájci Baptista Unió elnöke is. Mateusz Wichary, a Lengyelországi Baptista Unió korábbi elnöke lett az Európai Baptista Föderáció alelnöke, aki két év múlva elnök lesz Isten segítségével. Mi, kelet-európai baptisták külön örvendünk Mateusz testvér megválasztásának, mivel személyében olyan evangéliumi nézeteket valló személy került az EBF vezetőségébe, akivel örömmel azonosulunk szinte minden tekintetben. Nem kevésbé jelentős az, hogy a főtitkárcsere történt az EBF élén. Tony Peck testvér ugyanis 17 éves szolgálat után nyugdíjba vonult. Az ő jellemét és munkáját széles körben méltatták, mint akit végig a hűség, a kiegyensúlyozottság és az alázat jellemzett. Helyette Alan Donaldson lett az új főtitkár, aki skót származású és nagy tapasztalattal rendelkezik a lelki munka területén. 

 

Testvéreink életére és szolgálatára, valamint az egész EBF kiterjedt családjára Isten gazdag áldását és megújító kegyelmét kívánjuk!
Borzási Pál főtitkár