Az Európai Baptista Föderáció tanácsülése Lettországban

Idén a lettországi Rigában tartották az Európai Baptista Federáció tanácsának éves közgyűlését, szeptember 21-24 között, amelyen Pardi Félix elnök és alulírott vettek részt a Romániai Magyar Baptista Szövetség képviseletében.
A beszámolókból mindenki számára egyértelmű  volt, hogy a nyugati világot jelenleg a szekularizáció jellemzi, ami nagy kihatással van a baptista gyülekezetek taglétszámának csökkenésére is. A Közép-Ázsiai gyülekezeteknek megszorításokban van részük, a szigorítások szaporodnak és a vallásos  intolerancia erősödik. Közel-Keleten viszont – miközben a testvérek küzdenek a szegénységgel, megszorításokkal és egyéb kihívásokkal – Isten csodálatosan beavatkozik az emberek életébe, csodákat tesz, gyógyít, sok megtérés történik, és az Úr szaporítja a gyülekezeteket.

Elhangzott ugyanakkor az is, hogy az utóbbi 20 évben az Európai Baptista Föderáció több mint 200 gyülekezet plántálását támogatta Európa-szerte, ami reménységre ad okot a missziót illetően. Hála az Úrnak minden testvéri összefogásért!

Külön téma volt az Ukrajnában dúló háború és az ebből származó krízishelyzet, az annak következményeként megjelent menekültáradat, és az, ahogyan eszközük lehetünk ebben a válságos helyzetben. Téma volt a kialakult bizonytalanság az Ukrajnával szomszédos országokban és szerte a világon. A háború miatt kialakult egy súlyos energiaválság is, ami nagy hatással van nemcsak   a társadalomra, hanem a gyülekezetekre is. Ezzel kapcsolatosan az Európai Baptista Föderáció tanácsa egy nyilatkozatot is elfogadott, amelyben bátorította a különböző tagszövetségek gyülekezeteit, hogy imádkozzanak bölcsességért, igazságszolgáltatásért és a háború megszűnéséért, hogy az Úr vessen véget mihamarabb az erőszaknak és a szenvedésnek!

Rajna Ottó főtitkárhelyettes