Bapticup 2019 – Zilah

Immár a X. Bapticup focikupának (erdélyi magyar baptista ifjúságok focibajnoksága) adott otthont Zilah és a helyi magyar baptista gyülekezet ifjúsága 2019. május 4-én szombaton. Az első bajnokságnak (nem számítva a kisebb regionális focibajnokságokat) 2009-ben Arad volt a helyszíne. Az évente megszervezett focibajnokság egyre magasabb színvonalú, amit tapasztaltunk az idén is.

Az idei bajnokságot Fazakas Miklós, a zilahi baptista gyülekezet tagja, Zilah város alpolgármestere nyitotta meg, aki maga is erősítette játékosként a zilahi csapatot. Megtisztelt jelenlétével Seres Dénes képviselő és Szilágyi Róbert-István a megyei tanács alelnöke, akik üdvözölték a csapatokat és fair-playre  biztatták őket.

Szűcs Dávid teológus (a zilahi csapat kapusa) rövid igei üzenetében kihangsúlyozta, hogy a foci által is szolgálhatjuk Isten dicsőségét: tetteinkkel, alázatunkkal, odaadásunkkal, szorgalmunkkal.  Ezt  az 1Kor 10:31-el támasztotta alá: ,,Akár esztek tehát, akár isztok, bármi mást cselekesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek!”

A bajnokságra 16 csapat nevezett be, összesen 141 játékossal: Zilah, Szalárd és Nagyfalu 2-2 csapattal, Nagyvárad 3 csapattal, Paptamási, Érszőllős, Kolozsvár, Csíkszereda, Békéscsaba (Magyarországról), Perecsen, Kraszna 1-1 csapattal.

A tornát a krasznaiak csapata nyerte, akik a döntőben a szalárdiakat győzték le (2-1). A kisdöntőben Zilah (Zifi FC.) mérkőzött meg sikeresen a perecseniekkel (3-2), megnyerve a bronzérmet. A bajnokság gólkirálya Veres Pál lett, 8 góllal Krasznáról.

Az esemény támogatta: a Zilahi Magyar Baptista Gyülekezet, a Szilágy Társaság Kulturális Egyesület, a Szilágyság Kulturális Egyesület, a Communitas Alapítvány, a Brothers Mobile, az Europan, a Tinichigeria. Szervezők: ifj. Kovács Miklós, Fazakas Miklós, Bartha Arnold és a Zilahi Magyar Baptista Gyülekezet ifjúsága.

Hisszük, hogy ez a torna is Isten dicsőségét szolgálta!

Dr. Szöllősi Szabolcs