Barnabás tábor – 2020

Kiváltság volt együtt táborozni a Szilágysági Barnabás csoport tagjaival 2020. július 20-25 között a Hargita Keresztyén Táborban. A Barnabás Alapítvány szervezésében az ország több pontjáról érkezett több mint 20 sérült gyermek és kísérője, hogy részesülhessen az egy hetes testi-lelki felüdülésben. Bőven volt helyünk a táborban, amely a Székelyudvarhely és Csíkszereda közötti főút mentén helyezkedik el, és több mint 200 személy elszállásolására is alkalmas. A központ a Romániai Magyar Baptista Gyülekezetek Szövetségének tulajdonában van és az év minden napján nyitott keresztyén táborok és konferenciák szervezésére. A tábori személyzet maximálisan odafigyelt a jelenlegi törvények és higiéniai előírások betartására. Külön élmény volt mindennap az ebédlő teraszán étkezni és élvezni a napsütést és a madarak csiripelését. A tábor területén található a Barnabás Alapítvány székháza, a Barnabás-ház is. Ennek története kereken 40 évre nyúlik vissza, amikor Veres Ernő, baptista lelkipásztor családjába megszületett Veress Barnabás. 10 évesen került tolószékbe, de lelke és szelleme friss és örömteli volt. Barnabás betegsége kapcsán jött az ötlet, hogy szeretnének építeni egy házat a hasonló helyzetben levő mozgássérültek, fogyatékos gyermekek és felnőttek üdültetésére. A Barnabás Házat 1999-ben avatták fel, és az alapítvány közreműködésével, hazai és külföldi támogatók segítségével épülhetett fel. 2001-ben Veress Barnabás 21 évesen hazaköltözött Megváltójához, de a ház ma is hordozza emlékét. A Barnabás Ház azóta több száz embernek nyújtott testi és lelki felfrissülést. A tábori hetek előadássorozatában célkitűzésként szerepel a mozgássérültek helyzete, beilleszkedésük a társadalomba, tudatosítva bennük, hogy sérülten is lehetnek hasznosak. Mindezt igyekeznek biblikusan, keresztyén szemlélettel és krisztusi szeretettel közvetíteni. A Barnabás alapítvány jelenlegi vezetője Budai Evódia, aki öccse emlékét szívében őrizve és a Jézus Krisztus iránti szeretetből azon fáradozik, hogy évről-évre lehetőséget nyújtson sérült gyermekek és családjaik táboroztatására. Az Alapítvány munkája nemcsak a Barnabás ház falai között, hanem országos szinten is több megyére is kiterjed. Így alakult meg pár éve a Szilágysági Barnabás Csoport is, amelynek tagjai testvéri szeretettel vannak egymás iránt. A közös teher és cél egybeforrasztotta a szíveket. Az édesanyák az év többi részében is rendszeresen találkoznak, közös imaórákon, fejlesztő tevékenységeken vesznek részt. 

Hálásak vagyunk, hogy idén is, a koronavírus ellenére is lehetőség volt a tábor megszervezésére. Délelőtt zenés áhítattal kezdtük a napot, majd léleképítő előadásokat hallgathattunk meg. Lisztes Piroska által a gyermekek testközelből ismerkedhettek meg a zene és hangszerek világával. Egy másik csoportban Nagy Anna drámajátékokon keresztül a Buyufa csodálatos világába vonta be a gyerekeket. Az egyszerű, de tanulságos történetek mély lelki igazságokat hordoztak. Az édesanyák minden délután tea-délutánt tartottak, ahol lehetőség volt a személyes és lelki beszélgetésekre. Eközben az udvaron a gyermekek önfeledten vettek részt a különböző játékokban és vetélkedőkön.  Este újra mindannyian Isten igéje köré gyűltünk és imádsággal zártuk a napot. A fogyatékos gyermekekkel töltött hét megvilágította bennem, hogy ezek a gyermekek sokkal értelmesebbek és értékesebbek, mint gondolnánk. Az egyszerűségük, hitük és ragaszkodásuk felébreszti az emberben, hogy az élet igazi értéke a Szeretet. Sokszor feltesszük a kérdést, hogy honnan van az édesanyáknak annyi türelmük ezekhez a gyerekekhez. A válasz a szeretetben rejlik. Azért szeretik őket, mert saját gyermekük és semmi pénzért nem mondanának le róluk. Így érthetjük meg, hogy Isten minden fogyatékosságunk ellenére szeret minket, mert az Ő gyermekei vagyunk és azért adta egyszülött fiát értünk, hogy aki hisz ő benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen!

Hálásak vagyunk a zilahi gyülekezet önkénteseinek, akik örömmel és szeretettel foglalkoztak a gyermekekkel. Hálásak vagyunk a Barnabás Alapítvány és a Communitas Alapítvány támogatásáért és minden névtelen adományozóért.

Nagy Ferencz, Zilah