Megjelent az „Erdélyi magyar baptista missziótörténet”

A kötet néhai Kiss László sok évtizedes történészi erőfeszítései és dr. Borzási István szorgalmas kutatói munkássága eredménye. A Theologos Kiadó gondozásában, a Hungarian Baptist Mission támogatásá- val megjelenő 400 oldalas könyv az erdélyi baptista misszió fejlődésére koncentrál [IV. FEJEZET – A BAPTISTA MISSZIÓ KITERJEDÉSE ERDÉLYBEN, AZ ERDÉLYI BAPTISTA MISSZIÓ ÖNÁLLÓSULÁSA (1920-1930), RENDSZERVÁLTÁSOK ÉS ÜLDÖZÉSEK KÖZÖTT (1940-1948), AZ ISTENTAGADÓ RENDSZER IDEJÉN (1948-1989), A RENDSZERVÁLTÁS UTÁN (1990-)], miután az első három fejezetben bepillantást nyújt a baptista hitmozgalom gyökereibe, és annak a történelmi Magyarországon való elterjedésébe.
Számos fotó gazdagítja a kiadványt, mind a kommunista rendszer idejéből, mind a rendszerváltás utáni periódusból, a VIII. fejezet pedig részletesen bemutatja a kommunista rendszer idején szolgáló lelkipásztorok életrajzát és portréját. Tárgyalja az imaházépítések, valamint a lelkipásztor-képzés korlátozását, és bemutatja a 60-as, 70-es évek ébredéseit. A könyv részletesen ír a nagyvárosok felé történő munkavállalói vándorlásról, ennek a közösségre gyakorolt hatásairól, és a titkosszolgálati megfigyelések nehézségeiről.

„Ismerem a munka tárgyát képező misszió küzdelmes múltját, s a hősiesen fáradozó kutatók odaadó munkáját, mint akik tudják, hogy a múlt megbecsülése nélkül gyökértelen a jelen, és gyümölcstelen a jövő,” írja dr. Mészáros Kálmán. Majd így folytatja: „A Kárpát-medencében 1996-ban ünnepeltük a baptista misszió 150. jubi-leumi évét a határokon kívül és belül (Tahi, Zánka, Pécs, Kolozsvár, Zilah, Arad, stb.). Ugyanakkor azt is látjuk, hogy ezt a történelmi folyamatot népünk változó társadalmakban, különböző egyház-szervezeti keretek között, egymást váltó generációk tagjai alkották, más volt a vető, és mások az aratók (Jn 4:37), de ugyanaz volt a növekedést adó Isten (1Kor 3:6). Minden elismerésem kutató testvéreimé, akik az olvashatóságig elvezették ezt a heroikus erőt igénylő kutató munkát. (...) Csak dicsérni tudom a kutatóknak, íróknak az ismert nehézségek ellenére végzett vállalkozását, a közösség áldozatkészségét,   a múltat feltáró mű kiadásáért. Kívánom, hogy tanuljon belőle minden olvasó, és legyen rajta Isten áldása.”

A könyv Borzási Istvánnál, özv. Kiss Lászlónénál és a Szövetségi irodán szerezhető be. Ára: 25 lej. [G. G.]