Miért nincs okunk a félelemre 2021-ben sem? – Ézs 43:1-4

A félelem az egyik legjellemzőbb emberi érzés. Félünk gyermekként, felnőttkorban, öregkorban egyaránt. A félelem a veszélyre, fenyegetettségre, ijesztő ingerekre adott válaszunk. Van egészséges félelem is, ami megóv a vakmerőségtől és életmentő lehet. De többnyire az ismeretlentől félünk, meg a veszteségtől, a kudarctól, a megszégyenüléstől, a testi-lelki fájdalomtól, a gyengeségtől, a konfliktusoktól, a sötétségtől, a betegségtől, és attól, hogy elveszítünk valakit, akit szeretünk. Félünk mások haragjától, a büntetéstől, az öregedéstől, a haláltól… 

2021-et írunk és napról napra egyre több okunk lehet a félelemre. Áthatja hétköznapjainkat és ünnepeinket is. A járvány miatti félelem fészkelte be magát az emberek szívébe, a bizonytalan jövő és a védőoltás beláthatatlan mellékhatásai miatt. Milyen jó, hogy Isten örökérvényű igéje ma is, 2021-ben is érvényes, vele együtt a minden napra szóló „Ne félj!” felszólítások az igében. Jézus Krisztus ezt is mondja:  „E világon nyomorúságotok lesz, de bízzatok, én meggyőztem a világot” (Jn 16:33). Isten meg akar szabadítani a félelemtől. Az Ige konkrétan szól és érvényes mindazokra, akik Isten népéhez tartoznak Jézus Krisztus által. Miért nincs okunk a félelemre?

Nincs okunk a félelemre, mert Isten megváltott.

„Ne félj, mert megváltottalak, neveden hívtalak téged, enyém vagy!” A megváltás az Ószövetségben is kedves téma, mert kiváltotta Isten az Ő népét az egyiptomi és babiloni fogságból. De számunkra még kedvesebb, mert a megváltást, amelyre az ószövetségi áldozatok mutatnak, Isten Jézus Krisztus által vitte véghez. 

Jóllehet Jézus Krisztus meghalt minden ember bűneiért a kereszten, még sincs minden ember megváltva, csak az, aki e megváltást elfogadta. Olyan ez, mint a kegyelemlevél: csak akkor lép érvénybe, ha elfogadták. Abban mutatkozik meg, hogy valaki megváltásban részesült, hogy megszabadult a bűntől és abban, hogy Isten a nevén szólítja. Ahogyan Izráel népe megszabadult az egyiptomi elnyomásból, úgy szabadul meg a bűnös ember bűneinek rabláncából. Akit Isten feloldozott, annak nincs oka a félelemre. 

Nagy bátorítás a félelem között, amikor valakit Isten a nevén szólít.  Isten ismer téged, ismeri a nevedet is. A Vele való kapcsolat nem személytelen, nem távoli, nem idegen. Ha Isten neveden szólít, nincs okod a félelemre. Azt is mondja Isten, hogy „enyém vagy!”. Az Ő tulajdona lettél. A megváltás eredményezte ezt. Igazán nincs mitől félned még ebben a bizonytalannak tűnő évben sem!

Nincs okunk a félelemre, mert Isten velünk van a próbákban

„Mikor vízen mégy át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok el nem borítanak, ha tűzben jársz, nem égsz meg, és a láng meg nem perzsel téged.”

Isten nem ígérte azt, hogy nem kell tűzön vagy vízen átmenni, csak azt ígérte, hogy velünk lesz akkor is, amikor tűzben járunk, vagy vízen megyünk keresztül. Ez a tűz vagy víz lehet egy betegség a járvány miatt, ami szenvedést okoz, lehetnek anyagi nehézségek, vagy bántó szavak, amelyek lelkileg sebeznek meg, lehet bármi. Ezek mind félelmet kelthetnek. Visszautasíthatjuk a félelmet azzal, hogy gondolatainkat és bizalmunkat Isten felé fordítjuk, aki megígérte, hogy velünk van. Ne a tüzet vagy a vizet nézd, ne a világjárványt, amin át kell menned, hanem Istent, Aki mindezeken átvezet! Tekints fel Jézusra! A félelmünket az űzi el, ha az Urat látjuk magunk mellett. Ő pedig megígérte, hogy velünk van minden nap, a világ végezetéig. Bízz Benne! Ne félj!

Nincs okunk a félelemre, mert Isten értékesnek tart és szeret

Ezt mondja Isten igéje: „Én vagyok az Úr, a te Istened, Izráelnek Szentje, a te megtartód, adtam váltságodba Egyiptomot, Kúst és Sebát helyetted. Mivel kedves vagy az én szemeimben, becses vagy és én szeretlek: embereket adok helyetted, és népeket a te életedért.” Isten még ennél is drágább árat fizetett értünk: egyszülött Fiát adta. Ezért vagyunk értékesek, becsesek az Ő szemében. Bizonyára nincs okunk a félelemre, amikor tudjuk, hogy Isten értékesnek tart, és szeret minket. Isten nem az ellenségünk, Ő a Megváltónk Jézusban s ő a Megtartónk is. 

Bárkiben félelmet kelt, ha nincs kire számíthatna, ha nincs kiben bízzon. Isten viszont ezt üzeni: „én vagyok az Úr, a te Istened, Izráelnek Szentje, a te megtartód”. E bizonytalan világban Ő a tökéletesen biztos pont, kapaszkodjunk Bele bátran!

2021-ben minden nap ijeszteni fog a Sátán. Meg lehet és meg kell szabadulnunk a félelmektől: a halálfélelemtől, a jövőtől való félelemtől, a szenvedéstől való félelemtől. „Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét” (2Tim 1:7). Engedjük, hogy ez a Lélek győzzön félelmeink felett, hiszen Isten megváltott, velünk van és szeret!

Borzási Márta, a Nőszövetség elnöke