Nőnek lenni jó!

Meleg, tavasz eleji napon lehettünk együtt 2023. március 18-án Biharszentjánoson, egy különleges női alkalmon, ahol dr. Balla Annamária beszélt arról, hogy nőnek lenni jó, és miért is jó. Áldott alkalom volt, igei buzdításokkal, előadással, fórumbeszélgetéssel.  Az alapigénk a Salamon menyegzőjére írt zsoltár egyik verse volt: „Szépségedet a király kívánja, mert ő a te urad, borulj le előtte” (Zsolt 45:12)! 

De ki az a király, aki téged, engem és mindannyiunkat kíván magának, túlmutatva Salamonon?  „.... a királyoknak királya, és uraknak ura.” Mi mindannyian hivatalosak vagyunk a Bárány menyegzőjére. Jézus a mennyei vőlegény. Értjük-e, hogy Isten országában mekkora készülődés van erre a menyegzőre? Ő akarja, hogy ott legyél! Ki tudná jobban megérteni, mit jelent menyasszonynak lenni, mint a nő, aki maga is készül vagy készült a múltban a saját menyegzőjére? Meg tud-e újulni ez bennünk a tavasszal együtt, hogy készülünk a menyegzőre? „Urad Ő”, mondja az ige. Valóban, urad Ő neked? Mert, ha Jézus a mi urunk, akkor minden a helyére kerül. Nagyon szeretjük, amikor Jézus az áldozat értünk, amikor felemel, átölel, megsegít. De akkor is szeretjük, mikor úr az életünkben? Mikor oda küld, ahova nem akarunk menni? Mikor arra kér, amit nem szeretünk megtenni? A feminista mozgalom mára a nőt mindenek fölé emelte, és kikérjük magunknak... Tud-e a mai nő térdet hajtani, megalázkodni? A nő helye ma is Jézus lábánál van, nem a piedesztálon.

Mi a női identitás? Ki fogja ezt megmondani nekünk? A feminista mozgalom, a modern gondolkodás? Nem! Hanem Isten igéje, ami azt mondja, hogy mi a Vőlegény által és a Vőlegényért teremtettünk. 

Van biológiai, nemi identitásunk. Mivel ma már van egy olyan mozgalom, amely azt mondja, hogy nem a biológiai identitás határozza meg, hogy kinek tartsam magam, hanem az érzéseim, ezért megtehetem, hogy mássá akarjam teremteni magam. De attól, mert ezt eljátszom, ez még nem lesz működőképes. A gének szintjén tulajdonképpen megváltoztathatatlan az identitásunk. Genetikai szinten kódolva vannak a kromoszómáink.

Miért jó akkor nőnek lenni?

A nők a szebbik nem. A szépségversenyeket nőknek szervezik, nem férfiaknak. A kérdés csak az, hogy nem arra fogod-e ezt használni, hogy irányíts? 

A nő szelídebb. Nem mutat jól egy nőnek, ha durva. Azért adta Isten, hogy képes legyen nevelni a jövő nemzedéket, hiszen a kisbabának is erre van szüksége. 

A következő a gondoskodás. Hamarabb eszébe jut a nőnek, hogy enni kell adni gyermekének, mert ez jön ösztönszerűen, mint a nagymama, akik az unokát azonnal eteti, ha megérkezik hozzá. A karítatív szolgálatban is sokkal több a nő. Ez egy olyan része a női életnek, ami áldás mások számára, még ha sokszor nagyon fárasztó is. Másik különbség, hogy sokat szeretünk beszélni, így tanul meg a gyermekünk is beszélni, azért is mondjuk, hogy anyanyelv, mert az anyától tanulja.

Jó-e úgy nőnek lenni, mint feleség? A nő társ. Van néha kivétel, de a legtöbb esetben a nő a segítőtárs. Ha helyén vagy a feleség szerepében, helyén vagy az anyaságban is.

Másik szerepe a nőnek az anyaság: életet ad. Isten együtt munkálkodik a nővel az élet létrehozásában. Örülsz-e ennek? Minden olyan embert, aki a mennyországban lesz, egy  anya szült. 

Akkor kevesebb-e egy olyan nő, aki feleség, de nincs gyermeke? Vagy akinek nincs férje? Értjük-e, hogy ezek a dolgok nem tőlünk vannak? Tedd Isten kezébe, és vedd Isten kezéből az Ő vezetését! Isten adja elhívását és ajándékait minden gyermekének, és nem vonja vissza ezeket. A nőiességben is meg kell találni, hogy tudjuk kamatoztatni, hogy tudunk segítségére lenni ennek a világnak. Mindannyian a Bárány menyegzőjére készülünk. És ott nem számít a családi állapot, csak az, hogy találkoztál-e Jézus Krisztussal!

Ha a dolgok a helyén vannak, kimondhatjuk, hogy valóban jó nőnek lenni!

Tóth Sarolta, Biharszentjános