Zenetábor – 2022, Hargita

Hálás szívvel emlékszünk vissza az V. VISZ Zenetáborra, amely 2022. július 17-23 között volt megszervezve a Hargita Táborban. Tavalyhoz hasonlóan, az idén is vasárnap kezdődött a tábor és szombaton ért véget egy zárókoncerttel.

Minden reggel trombitaszóra ébredhettek a gyerekek, ez után jöhetett a reggeli, majd négy csoportra oszoltunk és megtartottuk a reggeli áhítatot. A leckesorozatban öt fontos kérdésre kerestük a választ a gyermekekkel és a tinikkel: Hogyan ismerjük meg Istent, hogyan lehet helyes viszonyba kerülni Vele, bizonyos vagyok-e benne, hogy meg vagyok váltva, miért élek és mi lesz a jövőmmel? Hálásan tapasztaltuk, hogy volt olyan gyermek, aki már elfogadta az Urat, és volt, aki a hét folyamán döntött vagy erősödött meg.

Következtek a zeneórák szakképzett tanárokkal: zongorán, ütős-, fúvós-, vonós- és húros hangszereken, valamint a magánéneklés. Délután ifjúsági zenei képzés és kamarazenei alkalmak is voltak. Amikor éppen nem volt egyéni óra, akkor különböző kézimunka-foglalkozáson lehetett alkotni, de társasjátékhoz, vagy sporttevékenységhez is csatlakozni lehetett. A nagyobb tinik egész héten szolgálatot is vállaltak, felügyelve a kisebbeket a sportpályán vagy a játszótéren. 

Ebéd előtt mindennap kóruspróbára került sor, ahol 150 gyerek együtt gyakorolt a hétvégi zárókoncertre. Felemelő volt mindennap bent lenni a próbán vagy a környékről hallgatni. A tábor zenei részét Lisztes Piroska zenepedagógus vezette és irányította. Az idén zongorát tanítottak: Gál Eszter, Dr. Garai Zsolt, Veres Dániel, Borzási Márk, Egyed Ernő és Kaszta Norbert. Gitározni Ivanitzki Dániel, ukulelén játszani, Székely András tanítottak. A vonósokkal Borzási Annabella Kinga és Kaszta Viktória foglalkozott, aki magánéneket is tanított. A fúvósokkal Domokos Balázs és Bohus András zenélt. Az ütősökkel Máté Katalin, Kaszta Dávid és Lisztes Bálint játszott. Juhász Katalin, Egyed Ernő, Székely András és Veres Dániel tanították és vezették a kórust. 

Idén sem maradt el a Kakaó Koncert, ahol a tanárok naponta bemutatták a hangszereket és koncertet tartottak a gyerekeknek. Megmutatták, mit lehet elérni egy-egy hangszerrel, kitartó gyakorlással és hogy mi mindenben lehet fejlődni. Isten mindenkit különböző tehetséggel áldott meg, amit fejleszteni kell és elsősorban Őt dicsőíteni a zenével, mert egyedül Ő méltó rá.

Az esti alkalmakon Székely Béla lelkipásztor szolgált, egy este pedig Kelemen J. Sándor lelkipásztor, aki a hét folyamán feleségével csoportot vezetett a Barnabás házban.

Minden este evangelizációs alkalmak voltak, öröm volt látni, ahogy Isten szólítgatta a gyerekeket, ahogy estéről estére nagyobb lett a csend és az odafigyelés Isten igéjére. Az alkalmakon tinik is szolgáltak a tanárokkal együtt a dicsőítésben és a bátorító bizonyságok sem maradtak el. Esténként Worship Night alkalom is volt, ahol újból és újból dicsőíteni lehetett a mi Urunkat. Az Istent dicsőítő éneklés, zenélés mellett, a táborozók aranymondást tanulhattak és aki akarta a hét folyamán megoldhatta a korosztályának megfelelő levelező sorozatot is, ami a Biblia ismeretüket mélyítette. Szép számban vettek részt és persze a megígért jutalom sem maradt el, aminek a kiosztására péntek esti alkalom után került sor.

A záróalkalomra sok szülő, hozzátartozó eljött, teljesen megtöltve a kápolnát. Az igét Székely Béla lelkipásztor hirdette a Dán 3:16-18 alapján, bátorítva arra, hogy az Úrra bízzuk magunkat, neki éljünk, jellemünk legyen olyan, mint Dánielé, legyünk bátrak, vállaljuk fel a hitünket bármilyen helyzetben.

Izgalommal teli napokat tölthettünk a táborban, Istentől ajándékba kapott szép idővel. Hálás szívvel zártuk a hetet, imádkozó szívvel a jövőre nézve, reménykedve Isten további támogatásában a VI. zenetábor megszervezésében.

Köszönettel tartozunk a Romániai Magyar Baptista Szövetség vezetőségének anyagi és lelki támogatásáért, hogy mindenben segítenek a gyerekek, tinik és tanítók felé való szolgálatunkban. Köszönjük a Hargita Keresztyén Tábor vezetőségének is, hogy újból helyet adott a tábornak és hogy támogatott, segített az idén is. Köszönjük a zenetanárok szolgálatát, odaadását, munkáját, amely nélkül nem lehetett volna Zenetábort tartani. Köszönjük minden résztvevő tanítónak és segítőnek a szolgálatát. Hálásak vagyunk minden imáért, ami a tábor elött és alatt elhangzott, éreztük ennek az erejét. „Mert jó az ÚR, örökké tart szeretete, és hűsége nemzedékről nemzedékre” (Zsolt 100:5).

Ferenczi Annamária