RMBGySz*

Öt dolog, amivel elronthatsz egy jól működő párkapcsolatot

A randizás valahogy túl nehézzé vált. Biztos volt egy időszak, amikor könnyű volt – az emberek tudták mit várnak el tőlük és tudták hogyan kell viselkedni (akkor is, ha gyakran csak nekimentek a dolognak és nem is viselkedtek sehogy). De most beszélek a mai egész végtelen sor fiatalról, akik beragadtak a randizás és az udvarlás közé és a kettő furcsa kombinációja alakult ki náluk. A randizás valószínüleg azért vált a világ legnehezebb dolgává, mert millió könyv és weboldal mondja meg, hogy hogyan is kell azt csinálni. Nem tehetik csak úgy – könyv szerint kell tenni. És így rontják el a kapcsolataikat.

Itt van néhány dolog/mód amiről úgy gondolom, hogy nagyon is elronthat valamit ami szép lehetett volna.

Szexuális életet kezdenek élni. A leggyakoribb módja annak, hogy elronts egy jól működő párkapcsolatot, hogy hozzáadod a szexet. A szex a házasságban kell történjen – ezt tudod. Isten a szexet arra teremtette, nem a randizás idejére. Isten megalkotta a szexet, hogy megpecsételje és megünnepelje vele a házastársak közötti kapcsolatot, nem pedig azért, hogy felderítő szerepe legyen. A házasság előtti párkapcsolatoknak nincs meg az a komolysági és elkötelezettségi szintjük, vagy akár a mennyei jóváhagyásuk, hogy a szexet is megtarthassák. Tehát ne tedd tönkre a kapcsolatodat azzal, hogy hozzáadsz akár egy kevés szexualitást is. Rengeteg idő lesz majd arra. Nem fogod megbánni, hogy vártál.

Nem szórakoznak többet. A randizás ideje nem a szexre van szánva, hanem a szórakozásra. Egyszerűen annak van az ideje, hogy élvezzétek az együtt töltött időt, megismerni a másik személyt, megtudni a szokásaikat. Ezt meg lehet közelíteni szándékosan: üljünk le és válaszolj egy lista kérdésre, olvassunk el együtt 6 könyvet, ami a házasságról szól. De jobban meg lehet közelíteni a szolgálatkor (találjatok egy helyet, ahol együtt szolgálhattok!), szórakozáskor (csináljatok együtt valamit, amit mindketten szerettek!) és spontán tevékenységkor (nem kell mindent, mindent megtervezni!). Ha egyszer teljesen leteszed a szexet az asztalról, akkor szabad vagy, hogy egyszerűen szórakozz, és jól érezd magad a másik személy társaságában. Ennek a szórakozásnak a kontextusában fogod megtanulni, hogy ki is ő, megtanulod mit értékel, és mibe hasonlíttok illetve mibe nem. Ne hagyd ki a szórakozást!

Megadják magukat a morbid önelemzésnek. A következő a morbid önellemzés. Nos, egyértelmű, hogy a randizás ideje a legjobb idő arra, hogy önelemzést tarts. Megfelelő idő arra, hogy magadba tekints és megkérdezd magad, hogy tényleg fel vagy-e készülve a férj vagy feleség szerepre, és kész vagy-e arra, hogy teljesen elkötelezd magad egy másik személy mellett. Szép és jó. De amit gyakran látok az a megbénító önelemzés, ami egy embert a kétségbeesésbe kerget. A tény az, hogy egyikünk se teljesen képzett vagy megfelelő a férj vagy feleség szerepre. Sosem leszel méltó arra a tiszteletre, hogy egy másik ember megfogadja, hogy igen, melletted fogja leélni az életét. Egyikünk se az első számú választás a 7 milliárd ember közül. Ennek ellenére a házasság szépsége az, hogy egy összezavart, bűnös férfi feleségül vesz egy összezavart, bűnös nőt, és valahogy felépítenek egy gyönyörű, életre szóló kapcsolatot, ami rávilágít Istenre és az evangéliumára. Ha arra vársz, hogy tökéletes legyél a házastársi szerepre, akkor sosem fogsz megházasodni. Nem várhatsz arra, hogy nőj fel mielőtt házasságra lépsz valakivel; néha azért kell megházasodni, hogy valójában felnőj.

Valótlan elvárásaik vannak. Ha az emberek túlzásba esnek, mikor befelé tekintenek, akkor ugyanolyan túlzásba esnek, mikor kifelé tekintenek a leendő házastársra. Túl sok olyan embert látok, akinek irreális elvárása van attól, akit esetleg majd házastársának választ. Tudod mit? Ő nem tökéletes. Nem a legjobb vagy legszentebb, vagy legszebb lány a világon. De ki vagy te, hogy azt hiszed, megérdemled mindazt, vagy hogy szükséged van mindarra? Ki vagy te, hogy azt gondolod „Jobbat érdemlek ennél”? És az a fiú, ő sem lesz mindig teljesen gyengéd és aranyos és önzetlen. De újból, ki vagy te, hogy tökéletes férfit érdemelj? Mindannyian bűnösökkel kötünk házasságot. Nem baj, ha sokat vársz el a leendő házastársadtól, de igazságtalan tökéletességet várni.

Félelemben élnek. Ha mindezekben a dolgokban, amik elronthatnak egy jól működő párkapcsolatot a közös szálat keressük, akkor azt hiszem mondhatjuk, hogy az a félelem. Sok ember van tele félelemmel. Fontos és nagy döntéseket hoznak félelemből. De a randizás egy jó időszak arra, hogy emlékezzünk Istenről, akit szolgálunk, hogy Ő szuverén és mindenek felett a javunkat akarja. Köss házasságot egy keresztyénnel, éljetek és haljatok meg egymásért, és maradjatok házasok egy életre. Ő nem ír egy hosszú listát a kritériumokról. Nem ír le technikákat és módszereket. Ő csak elmondja nekünk a házasság dicsőségét és örömét, és elvárja azoktól, akik házasok akarnak lenni, hogy jöjjenek rá, hogyan valósítsák meg. Aztán így vagy úgy, vidámságon és szomorúságon keresztül, kiárasztja áldását.

Forrás: http://krisztusbanmaradni-korralhaladni.blog.hu/