2018. november 12., hétfő

DÉLELŐTT | 
Isten parancsai nem nehezek

Igehely: 1Jn 5:1-3; Kulcsige: 1Jn 5:3 „Mert az az Isten iránti szeretet, hogy parancsolatait megtartjuk, az ő parancsolatai pedig nem nehezek.”

Az Istennel való kapcsolatunk a hittel kezdődik. „Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni...”. (Zsid 11:6/a) Hit által értjük meg és fogadhatjuk el, hogy Jézus az Isten Fia és a világ Megváltója. Aki ezt el tudja hinni az Istentől született és neve be van írva az Életnek Könyvébe, Istenhez és családjához tartozik. Ebben a nagy családban az éltető és összetartó erő a szeretet, amit Isten az újjászületett ember génjeibe beletáplált. Ezért tudjuk szeretni Istent és testvéreinket, bárhol is lennének ezen a földön. Viszont ez Isten elvárása is felénk. Jézus szerint a legnagyobb parancsolat pont ezt foglalja magába. A Lélek gyümölcse, egyben Isten parancsa is. Ha Istent, mint Atyánkat és Gondviselőnket szeretjük, akkor az Ő parancsolatait megtartjuk. Az Ő parancsolatai nem nehezek. Isten soha nem kér tőlünk többet, mint amennyire képesek vagyunk. Nem nehéz szeretni azt, Aki már előbb szeretett minket, és a maga fiaivá és leányaivá fogadott. Szeretni Őt és egymást már nem terhet jelent, hanem kiváltságot és örök életet.

Hogy tudnád ma teljesíteni az Isten parancsolatait?

Szabó Mihály

DÉLUTÁN | 

Két választás – két életút

Igehely: 1Móz 13:1-18

Amikor Isten Ábrahámot kiküldi az ő lakhelyéről és rokonsága közül, Lót is vele megy. Nagyon jó látni, hogy amikor Ábrahám helyről-helyre költözik, mindig oltárt épít és segítségül hívja az Úr nevét. Visszaemlékszem gyermekkoromra, amikor Belényesbe, a körzet-központba költöztünk. Mivel nem volt szolgálati lakás, többször is költöznünk kellett. Mindenütt oltárt építettünk, segítségül hívtuk az Urat és ő megáldott minket. Hogy ne legyen viszály köztük, Ábrahám felszólítja Lótot, hogy váljanak el. Lót él is a választás lehetőségével és azt választja, ami a szemnek kedvezőbb, azt a vidéket, amely vonzóbb. Sámuel is így akarta a daliás Eliáhot választani Dávid, a pásztorfiú helyett. Lót is szétnéz, körülnéz, de fölfele nem néz. Mi már tudjuk, hogy választása nem volt a legjobb. Romlott környezetbe került, a lelke pedig gyötrődött (2Pt 2:7-8). Nem volt aztán könnyű otthagyni a Jordán termő vidékét. A felesége bele is pusztult. Ide illenek az Úr Jézus szavai is: „Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de lelkében kárt vall” (Mt 16:26). Dicsőséges Urunk segíts, hogy mindig jól és helyesen tudjunk választani!

Szabó Mihály

 Napi áhítat

Igehely: Mt 24:23–44; Kulcsige: Mt 24:44 „Így szól az Úr az én Uramhoz: Ülj az én jobbomra, amíg lábad alá nem vetem ellenségeidet!”

Egyre közelebb vagyunk ahhoz a naphoz, amikor az Úr Jézus visszajön hatalommal és dicsőséggel. Amikor meglátják őt az ég felhőin, akkor majd siratja őt a föld minden nemzetsége (Jel 1:7). Részünkről, akik hiszünk benne, ezek beteljesült örömkönnyek lesznek. Ha akkor még életben leszünk, „elragadtatunk felhőkön az Úr fogadására a levegőbe, és így mindenkor az Úrral leszünk” (1Thessz 4:17b). Bárcsak házastársunkkal, családtagjainkkal, munkatársainkkal és szeretteinkkel mind együtt ragadtatnánk el!