2021. november 20., szombat

DÉLELŐTT | 
Visszajövetelének ígérete

Igehely: Lk 21:7-36; Kulcsige: Lk 21:32 „Bizony mondom nektek: nem múlik el ez a nemzedék addig, amíg mindez meg nem lesz.”

Jézus megígérte, hogy visszajön. Visszajövetelének meg lesznek az előjelei, amelyek mind beteljesednek. Nem lehet ugyan megjósolni visszajövetelének időpontját, de az előjeleket figyelnünk és értelmeznünk kell.

Mi Isten mai üzenete nekünk? Jézus intően szól hozzánk: „Vigyázzatok magatokra nehogy elnehezedjen a szívetek mámortól, részegségtől vagy a megélhetés gondjaitól és hirtelen lepjen meg titeket az a nap.” (34v.) Akiket ez most érint, azok nagyon gondolkozzanak el, mert így nem lehet az Úr elé állni! Ezektől meg kell tisztulni, és teljesen elhagyni azokat a Szent Lélek ereje által!

Van egy másik felhívása is az Úr Jézusnak: „Legyetek tehát éberek és szüntelen könyörögjetek..., hogy megállhassatok az Emberfia előtt.” Közömbösen, az imádságban megrestülten nem lehet elé állni. Spurgeon mondta: „Akinek a szíve az imádkozás elején hideg, az imádkozza a szívét melegre. A Krisztus felőli gondolatok ködszerűsége elsorvasztja lelkünkben az imádat gyökerét.” Ezt is magunkra kell vegyük, és úgy az otthonunkban, mint a gyülekezetben legyünk imádkozó, éber, Jézusra váró emberek!

Budai Lajos Dániel

DÉLUTÁN | 

Aki Hozzá jön, azt nem veti el

Igehely: Jn 6:35–40; Kulcsige: Jn 6:37 „Akit nekem ad az Atya, az mind énhozzám jön, és aki énhozzám jön, azt én nem küldöm el.”

Én vagyok az élet kenyere – mondja Jézus önmagáról. A kenyérre mindenkinek szüksége van. Jézushoz mindenki jöhet és megelégedhet. Bármilyen háttere volt vagy van, Jézus nem fogja elutasítani. Aki hozzá jön, az viszont megváltozik. Ezt a változást érzékelni fogják mások is, mert vannak jelei. A szív változik meg, más lesz a lelkülete, más szokásai lesznek. Az elégedetlen ember megnyugszik, elégedett lesz, az örömtelen ember pedig örömöt talál.

Az évek folyamán sok emberrel találkozhattam, akik testvérnek mondták magukat. Több helyről küldött hozzánk az Úr embereket. A társalgásban azonnal kiderült, hogy találkozott Jézussal, és egy a szívünk, pedig teljesen más vidékről, más kultúrából való volt. A világ barmely szegletén legyen az ember, ha Jézus jelenlétét keresi, megtalálja, jöhet hozzá. Aki hozzá jött, az olyan lelkületet kapott, ami krisztusi, és ezért együtt imádkozhatunk, együtt szolgálhatunk Istennek.

Ő senkit el nem utasít, aki hozzá jön, mindenkinek ugyanazt a kincset adja: bűnbocsánatot, új életet, szolgálatot és az örök üdvösség bizonyosságát. Akit magához hív, és elfogadja a hívást, azt meg is tudja tartani az üdvösségre. Köszönjük meg, hogy rátaláltunk, és Ő el nem utasított!

Budai Lajos Dániel

 Napi áhítat

Igehely: Mt 22:15–22; Kulcsige: Mt 22:21 „Azt felelték: A császáré. Ő akkor ezt mondta nekik: Adjátok meg tehát a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami Istené!”

Heti sorozatunkban nyomon követhettük az ellentétet, ami a krisztusi és a farizeusi gondolkodás között fennállt. Ezek a vezetők, akik a hit és az üdvösség útjának őrei kellett volna, hogy legyenek, valójában gyümölcstelen fügefák, engedetlen fiak és gonosz szőlőmunkások voltak. Egy újabb ravasz csellel próbálják lejáratni Jézust, hogy saját tekintélyüket védjék. A vége az lett, hogy saját csapdájukba estek, és önmagukat járatták le. Annyira megszégyenültek, hogy többet kérdezni sem mertek (22:46).