2023. június 19., hétfő

DÉLELŐTT | 
Álljatok meg a hitben!

Igehely: 1Kor 16:10-20; Kulcsige: 1Kor 16:13 „Vigyázzatok, álljatok meg a hitben, legyetek férfiak, legyetek erősek!”

Pál, miközben atyai módon gondoskodik munkatársairól, a hitben való megállásra biztatja a korinthusiakat. Ez a biztatás nekünk is szól. Ma is számtalan erő fog össze, hogy hitünkben elgyengítsen, kétséget támasszon a szívünkben. Istentagadás, egy gúnyos mosoly, az odaszánt hívő életet kifigurázó bejegyzések a közösségi médiában, vagy éppen egy sikertelen élethelyzet súgja: „Add fel, könnyebben boldogulsz, ha igazodsz a világi elvárásokhoz!” Aztán, ha megingunk, azonnal ott a vád: „Nahát, milyen hívő vagy! Mit érsz a sok imaházba járással?”
Ezért fontos ma reggel is a szívünkbe vésni: „Vigyázzatok, álljatok meg a hitben, legyetek férfiak, legyetek erősek!”
Az igazi férfiak küzdenek, felveszik a kesztyűt. Isten a lelki munkában, országa építésében elsősorban erős férfiakat, de erős nőket is akar látni. Látunk időnként nőket, akik férfiakat meghazudtoló erővel és kitartással küzdenek a hitéletben. És látunk gyenge, meghátráló, bukdácsoló férfiakat is, akik szégyent hoznak az Úr nevére. Ne kövessük az ilyen férfiak életgyakorlatát! Legyünk igazi férfiak, legyünk erősek!

Dobos Péter

DÉLUTÁN | 

Nem beszédben áll az Isten országa

Igehely: 1Kor 4:14-21; Kulcsige: 1Kor 4:20 „Mert nem beszédben áll az Isten országa, hanem erőben.”

Az igehirdetés beszéd. A bizonyságtétel beszéd. Az imádság is beszéd. Az éneklés dallamos beszéd. Pál írja, hogy a hit hallásból van, márpedig a hallás is a beszédre koncentrál.
Itt pedig azt mondja, nem beszédben áll az Isten országa, hanem erőben. Hogy is van ez akkor?
Egy értelmes, beszédben képzett ember, ha van megfelelő Bibliaismerete, bármelyik igéről tud 30-40 percig beszélni anélkül, hogy komoly üzenetet közvetítene. Ám ha nincs meg a beszédében az Isten ereje, hiábavaló szónoklat lesz belőle. Az Istenről, Jézus Krisztusról, a megváltásról szóló beszédünk erejét a Szentlélek adja. Nem a betanult szónoki szófordulatok, nem a hangerő, nem a gesztikulálás. Az igehirdetés nyomán isteni erők működnek, lelki szabadulás, bűnbánat, öröm áradása, gyógyulás.
Péter és János apostolok is arról beszélnek, hogy amit átéltek, amit láttak, amit érintettek, arról szólnak. Nekünk sem elég betanulni egy igehirdetést, leutánozni mások bizonyságtételét. Igehirdetésünket, bizonyságtételünket, megszólalásainkat át kell, hogy hassa, amit átéltünk: megtérésünk, az Istennel járás csodája és a Lélek ereje.

Dóczé Bálint

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
16 + 2 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 22:15–22; Kulcsige: Mt 22:21 „Azt felelték: A császáré. Ő akkor ezt mondta nekik: Adjátok meg tehát a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami Istené!”

Heti sorozatunkban nyomon követhettük az ellentétet, ami a krisztusi és a farizeusi gondolkodás között fennállt. Ezek a vezetők, akik a hit és az üdvösség útjának őrei kellett volna, hogy legyenek, valójában gyümölcstelen fügefák, engedetlen fiak és gonosz szőlőmunkások voltak. Egy újabb ravasz csellel próbálják lejáratni Jézust, hogy saját tekintélyüket védjék. A vége az lett, hogy saját csapdájukba estek, és önmagukat járatták le. Annyira megszégyenültek, hogy többet kérdezni sem mertek (22:46).