2024. május 20., hétfő

DÉLELŐTT | 
Sőt bennetek lesz!

Igehely: Jn 14:12–17; Kulcsige: Jn 14:17 „Az igazság Lelkét, akit a világ nem fogadhat be, mert nem látja őt, nem is ismeri; ti azonban ismeritek őt, mert nálatok lakik, sőt bennetek lesz.”

Óriási a különbség a világ és Krisztus követői közt, amikor a Szentlélekkel való kapcsolatról van szó. A világnak fogalma sincs a Lélek jelenlétéről és munkájáról, mi azonban ismerjük őt, befogadtuk és bennünk lakik. Ahogyan az emberi kapcsolatok terén szoktuk mondani, hogy „lakva ismerik meg az embert”, ehhez hasonlóan a Szentlélek megismerése is a bennünk való lakozása által egyre jobban gazdagodik, nemcsak elméleti, hanem tapasztalati szinten is. Amikor indít, tanácsol, figyelmeztet, vezet, akkor egyre könnyebben felismerjük, hogy ez ő, aki bennünk van!

Mennyire bátorító és vigasztaló tudat, hogy a Lélek nem vendégségbe, vagy csak egy hosszabb időszakra jön el hozzánk! A bennünk való maradása állandó, nincsenek szünetek vagy kihagyások, egész életünkben számíthatunk erre. Ezért rendkívül hálásak lehetünk! Amikor mégsem érzékeljük jelenlétét, akkor a mi részünkről vannak kihagyások, amikor figyelmen kívül hagyjuk tanácsait, indíttatásait, vezetését. Imádkozzunk azért, hogy jelenlétének tudata legyen állandó, és ez nyilvánuljon meg odafigyelésünkben és engedelmességünkben!

Giorgiov Adrián

DÉLUTÁN | 

Lélekkel teli szolgálat

Igehely: 2Tim 1:6–7 „Ezért emlékeztetlek téged, hogy gerjeszd fel az Isten kegyelmi ajándékát, amely kezeim rád tétele által van benned. Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.”

Isten a gyermekeit szolgálatra hívta el, és ehhez adott kegyelmi ajándékokat is. Timóteus is megtapasztalta ezt, azonban szolgálata során ellenállásba ütközött fiatal volta, vagy talán Pállal való társulása miatt. Amikor engedünk a különféle félelmeinknek, szolgálatunk kárt szenved, és semlegesítjük hatékonyságunkat Isten országa építésében.

A Szentlélek ereje segít túltenni magunkat félelmeinken, amelyek akkor támadnak, ha a gondolatainkat leköti az, hogy vajon mit mondanak vagy gondolnak rólunk mások. Minél jobban betölt a Lélek, annál kevésbé mutatkoznak ezek a félelmek. A magyarázat egyszerű: a Szentlélek nem a félelem Lelke!

Igénk azonban azt is bemutatja, hogy mi az, amivel jár a Lélekkel teli szolgálat: erő, szeretet, józanság. Ha ő betölt, számíthatok az erejére, amely bátorságot ad, és már nem kell támaszkodnom a sajátomra, ami amúgy sem elegendő. Ő segít, hogy szeretettel szolgáljak, mert enélkül szolgálatom semmit sem ér (lásd 1Kor 13:1–2). A tőle kapott józanság pedig segít, hogy ne gondoljam magam többnek, mint amennyinek kell!

Giorgiov Adrián

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
5 + 13 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: 1Kor 2:1–5; Kulcsige: 1Kor 2:2 „Mert úgy határoztam, hogy nem tudok közöttetek másról, csak Jézus Krisztusról, róla is mint a megfeszítettről.”

Valaki elég élesen így fogalmazott: „A bölcsesség Krisztuson kívül kárhozatos ostobaság; az igazság Krisztuson kívül bűn és ítélet; a szentség Krisztuson kívül szenny és vétek; a megváltás Krisztuson kívül megkötözöttség és rabszolgaság.”