2024. május 5., vasárnap

DÉLELŐTT | 
Jézus gondoskodik az édesanyákról

– Jn 19:25–27; Kulcsige: Jn 19:27 „Azután így szólt a tanítványhoz: Íme, a te anyád! És ettől az órától fogva otthonába fogadta őt az a tanítvány.”

Jézus Krisztus nem csupán egy virágcsokor átadásával fejezte ki szeretetét (habár övé a mező minden virága) édesanyja és minden ember felé, hanem abban, hogy önmagát adta a bűnösökért. Jézus a kereszten – Isten legnagyobb szeretetét és gondoskodását láthatjuk ebben, amit a világnak adhatott.

Jézus Máriát kiválasztotta. Jézus Krisztus isteni hatalmánál fogva abban a kiváltságos helyzetben volt, hogy ő választhatta ki, hogy ki legyen az édesanyja. Jézus nemzetségi vonalát tanulmányozva megérthetjük, hogy a kiválasztás nem csak Máriánál kezdődött, hanem annak előtte már Sáránál, Rebekánál, Leánál, Támárnál, Ráhábnál, Ruthnál és Betsabénál is. Ezeket az asszonyokat az Úr mind kegyelembe fogadta. Milyen nagy kiváltság, hogy az Úr minket is kegyelembe fogadott! Adjunk hálát édesanyánkért, akit az Úr a terve és akarata szerint nekünk rendelt!

Jézus Máriának új fiút adott. János volt a legfiatalabb a tanítványok közül, akit Jézus nagyon szeretett. A kereszten függő Jézus Jánosra mutat: „Asszony, íme, a fiad!” Mostantól fogva Mária fiaként szerethette Jánost. Jézus fivéreinek, nővéreinek és anyjának nevezte azokat, akik a mennyei Atya akaratát cselekszik. (Mt 12:20) Ez az Úr Jézus akarata, hogy így tekintsünk mi is egymásra a gyülekezetben. Ki az, akire most rámutat az Úr, hogy fiadként vagy lányodként szeresd?

Jézus Jánosnak új édesanyát adott. Jézus halála pillanatában sem feledkezik meg édesanyjáról. János gondviselésére bízza Máriát, aki befogadta őt az otthonába. Nemcsak a szülők kötelesek gondoskodni gyermekeikről, hanem a gyermekek is szüleikről (1Tim 5:4). Van-e hely, otthon nálad megidősödött édesanyádnak, édesapádnak?

Jézus halála által is gondoskodott édesanyjáról. Mária számára óriási szívfájdalom volt látni fia haláltusáját. Talán abban a pillanatban még nem értette, de utána ő is elmondhatta, hogy Jézus énértem is szenvedett a Golgotán. A legnagyobb ajándék Jézustól mindenki számára az volt, hogy ő megváltott minket. Ennél nagyobb szeretetet senkitől sem kaphatsz!

Jézus befogadta Máriát is a mennyországba. A Jézustól való elválás csak egy rövid időre szól. Addig is, amíg visszajön, az ő jelenlétét a Szentlélek által biztosítja. Ő az, aki mindannyiunknak helyet készít, örök hajlékot.

Pardi Benjámin Attila

Imaáhítat: 

Könyörögjünk a szülő-gyermek kapcsolatokért, hogy a kölcsönös gondoskodás megvalósuljon a családokban! – 1Tim 5:4

Bibliaóra: 

Őrizd meg a rád bízott kincset! – 1Tim 6:1-21 (1Tim 6:13-14)

DÉLUTÁN | 

Édesanyák és nagymamák öröme

Igehely: Ruth 4:13–17; Kulcsige: Ruth 4:14 „Akkor ezt mondták az asszonyok Naominak: Áldott az Úr, aki nem hagyott most téged rokoni támasz nélkül! Legyen híres a neve Izráelben!”

Naomi keserű szívvel tért vissza Betlehembe. Ruth mindenáron vele akart maradni, és Isten népéhez akart csatlakozni. Isten megáldotta Ruthnak ezt a törekvését, és gyászukat örömre fordította. A mai történet tanulságai hadd legyenek örömforrásul minden édesanya és nagymama számára.

A férjhezmenetel öröme. Ruthnak meglett volna a lehetősége, hogy visszatérjen hazájába, és újra férjhez menjen. Ehelyett inkább Istenre bízta a sorsát. Így ismerkedett meg kalászszedegetés közben Boázzal, aki Naominak vérszerinti rokona volt. Az Úr könyörületre és szeretetre indította Boáz szívét, aki törvényes úton feleségül vette Ruthot. Nagy volt az öröme Ruthnak és Naominak is.

A gyermekáldás öröme. Az öröm tovább fokozódott, amikor az Úr megadta, hogy Ruthnak fia szülessen, akit Obednek neveztek el. „Amikor az asszony szül, fájdalma van, mert eljött az ő órája, de amikor megszülte gyermekét, nem emlékszik többé a gyötrelemre az öröm miatt, hogy ember született a világra.” (Jn 16:21) Ebben az örömben volt része Ruthnak és minden édesanyának.

A rokoni támasz öröme. Naomi számára nagy vigaszt jelentett Obed születése. Már nem érezte azt, hogy az Úr elhagyta őt. Az Úr nem hagyta őt rokoni támasz nélkül. Obed lehetett életének megújítója és gondviselője öregkorára. Isten gondviselése ott volt a kisunokában.

A jó kapcsolat öröme. Ézsau feleségei megkeserítették Izsák és Rebeka lelkét (1Móz 27:46). Naomi és Ruth kapcsolata viszont példaértékű volt. Ruth ragaszkodása és szeretete többet ért Naominak hét fiúnál. Milyen jó, amikor anyós és menye ilyen áldott kapcsolatban tud együtt élni!

A dajkálgatás öröme. Naomi örömmel dajkálgatta unokáját. Áldás a családnak, amikor közel vannak a nagymamák, és így tudnak segíteni a gyermekvigyázásban. Már végeztek kísérletet, hogy idősotthonba árva gyerekeket vittek be. Az eredmény nagyon pozitív volt. Öröm volt az időseknek és a kisbabáknak is az együtt töltött idő! A dajkálgatás terápia!

A jövő nemzedék öröme. Ki gondolta volna, hogy Naomi gyásza ilyen nagy örömre fordulhat?! Naomi leszármazottjai között ott volt Dávid király, aki Obed unokája volt, és ott volt a Megváltó is, aki az egész népnek öröme lett (Lk 2:10b). Az ember sokszor csak azt látja, ami volt és ami van, de az Úr a legjobbat még ezutánra tartogatja!

Pardi Benjámin Attila

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
2 + 0 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Zsolt 46:1–12; Kulcsige: Zsolt 46:8 „A Seregek Ura velünk van, Jákób Istene a mi várunk.”

Ennek a zsoltárnak az üzenete egyre időszerűbb az Úr népe számára, de mindazok részére is, akik Istennél keresnek segítséget és oltalmat. Drámai folyamatoknak vagyunk tanúi jelenleg is, amelyek sokakat szorongással töltenek el. A zsoltár fő üzenete az, hogy egyedül Isten tud tartós segítséget és oltalmat biztosítani. Egyik alapszükségletünk az, hogy biztonságban érezzük magunkat. Ennek hiányában félelem, szorongás vesz erőt rajtunk. Az emberek túlnyomó része igyekszik gondoskodni önmaga és családja biztonságáról, viszont ez többnyire csak anyagiak tekintetében valósul meg.