2024. március 12., kedd

DÉLELŐTT | 
A jelentés kibontása

Igehely: Mt 13:18–23; Kulcsige: Mt 13:18 „Ti azért halljátok meg a magvető példázatát!”

Jézus magyarázata a magvető példázatáról. A mag a mennyek országának igéje. Ezt világszerte sokan hirdetik, de kevesen értik meg. Jézus hirdette a leghitelesebben, de még az ő beszédeit sem értették meg sokan. Mi volt ennek az oka?

Mivel a szív talaja tele van mindenféle hiábavalósággal, gazzal, a bekerült mag nem tud kellő mélységre hatolni a szív belsejében. A gonosz könnyen ki tudja ragadni. A sziklás talaj is, a kemény szív is nehezen tudja biztosítani az életet a mag számára.

Jézus azt is elmondja, hogy mi történik azzal, akinél az ige magva tövisekkel vegyül. Mik lehetnek ezek a tövisek? Lehet a világ gondja. Folyton arra gondolni, hogy mi lesz holnap. Ez is a Sátán sugallatára alakul ki. A gazdagság csábítása is tövis. Nagyon sok ember szeretné, ha gazdag lenne, kényelmes életet élne, biztosíthatná a jövőjét. Ezért mindenen átgázolna, csak elérhesse célját, és nem veszi észre, hogy a gonosz malmára hajtja a vizet.

Jézus beszél arról is, akinél jó földbe esett az ige magva. 30, 60 és 100 annyit terem. Milyen termést tudunk felmutatni? Ha az Úrral járjuk földi életünket, gazdag termésekre számíthatunk. (HH 237)

Veress Bálint

DÉLUTÁN | 

Szentlélek nélküli emberek

Igehely: Júd 17–19; Kulcsige: Júd 19 „Ezek szakadásokat támasztanak, testi emberek, akikben nincsen Szentlélek.”

Júdás apostol sokáig nem hitt féltestvérében, Jézusban. Családjával együtt hitt azoknak a beszédeknek, amelyek Jézusról azt állították, hogy az ördögök fejedelme segítségével teszi csodáit (Mt 12:24). Megismerve később Jézus kereszthalálát és feltámadását, ő is hitet nyert.

Nem ezekre akarja emlékeztetni szeretteit, hanem azokra a beszédekre, amelyeket Jézus Krisztus apostolai mondtak. Prófétai beszédek voltak ezek. Csúfolódókról beszéltek, akik az utolsó időben támadnak. Ezeknek istentelen dolgokra irányuló szenvedélyeik lesznek, és ezek szerint fognak élni. Napjainkban már nagyon sok ilyen ember van. Bűnös szenvedélyeiket űzik, és kigúnyolják az istenfélőket. Az erkölcsös dolgok távol állnak tőlük, mégis vannak követőik. Sajnos, a gyülekezetekben is kezdtek fellépni a gyógyítók, a hamis próféták, álszentek, akikben nincs meg Isten Szentlelke, és szakadásokat okoznak.

Júdás apostol a 20.versben bátorítja azokat, akik Jézus követői, hogy épüljenek szentséges hitükben, imádkozzanak a Szentlélek által. Másokon is könyörüljenek, igyekezvén megmenteni őket!

Veress Bálint

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
3 + 0 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 22:15–22; Kulcsige: Mt 22:21 „Azt felelték: A császáré. Ő akkor ezt mondta nekik: Adjátok meg tehát a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami Istené!”

Heti sorozatunkban nyomon követhettük az ellentétet, ami a krisztusi és a farizeusi gondolkodás között fennállt. Ezek a vezetők, akik a hit és az üdvösség útjának őrei kellett volna, hogy legyenek, valójában gyümölcstelen fügefák, engedetlen fiak és gonosz szőlőmunkások voltak. Egy újabb ravasz csellel próbálják lejáratni Jézust, hogy saját tekintélyüket védjék. A vége az lett, hogy saját csapdájukba estek, és önmagukat járatták le. Annyira megszégyenültek, hogy többet kérdezni sem mertek (22:46).