A gyermekszív formálása

Keresztyén pedagógusok és gyermektanítók konferenciája volt Udvarhelyen.

Közel 100 pedagógus, gyermek- és tinimunkás találkozott 2016. április 16-án, Székelyudvarhelyen, a „Gyermekszív formálása” konferencián. Máté Imola és Józsa Anikó köszöntötték a tanítókat a székelyföldi gyerek- és tini munkások nevében, majd Borzási Péter vezetett az Istent dicsőítő énekekben. A Borzási házaspárral, Andrással és Erikával játszottunk, oldódtunk. Majd lecsendesedhetett szívünk az Ige mellett. Volt lehetőség letenni terheinket, felszabadulni Isten szeretetében, Varga Tamás vezetésével, buzdításával.

Kelemen Napsugár tartott előadást, a Példabeszédek 22:6 alapján: „Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, ha megöregszik sem tér el attól.” Jó volt tudatosítani, hogy a gyermek ajándék, a gyermeknevelés pedig szolgálat, és Isten az, aki áll azok mögött az értékek mögött, melyeket keresztény szülőként, pedagógusként képviselünk. A szülők feladataiként voltak megemlítve a következő területek: gondoskodni a gyermekről, bölcsességre, értelemre (isteni alapigazságokra) tanítani, tiszteletre és engedelmességre nevelni, illetve bátorítani. Mindez imádság, ismeret átadás, példaadás, bátorítás és a fegyelmezés által valósulhat meg. A fegyelmezés területén, tiszta, igei alapokon kaptunk útmutatást: kifejezni minden alkalommal, ha valami helytelen, következetesnek lenni, vállalni a konfliktusokat a gyermekkel, a testi fenyítésben is felismerni a mértéket és a megfelelő időt. A családi programok jelentősége is hangsúlyt kapott, akárcsak annak a fontossága, hogy gyermekeink, más keresztény családok gyermekeivel is legyenek kapcsolatba.

Kui Eszter Enikő vezette fórumbeszélgetésben visszaemlékezhettünk szüleink ránk gyakorolt hatására, az Isten-képre, mely bennünk kialakult neveltetésünk során, felidéztünk kedves emlékeket, erényeket, melyeket továbbviszünk új családunkba és néhány olyan dolgot, melyeken változtatni szeretnénk.

A délelőtt utolsó mozzanatát a szemináriumok jelentették. Választás szerint lehetett részt venni a Gál Judit vezette „Út a kisgyermek szívéhez”című szemináriumon, vagy a Budai Lajos és Evódia vezette „Út a tinédzser szívéhez” című szemináriumon. Judit kiemelte annak fontosságát, hogy meg kell ismerjük gyermekünk szeretetnyelvét, talentumait, de gyengeségeit, esetleg tanulási nehézségeit is, ahhoz, hogy hatékonyak lehessünk a formálásában. Mindehhez,kapcsolatban kell lennünk Istennel, így válik hitelessé, amit mondunk. Budai Lajos és Evódia, a tinik testi, érzelmi és lelki világuk jellemzőiről beszélt. Út hozzájuk ezeknek a szükségeknek a betöltése, sok szeretet, következetes alapelvek, és a példa a képmutatás nélküli hitben. Szó volt a tinédzserek szeretetnyelveiről is.

Legyen hozzánk kegyelemes a mi Istenünk, hogy őszintén, képmutatás nélkül éljünk gyermekeink, tanítványaink előtt!

Győrfi Annamária, Barót