„Az Úr hegyén a gondviselés”

– Hálaadási ünnep az észak-erdélyi sólyomkővári új konferenciaközpontban

Nagy örömünnepe volt az észak-erdélyi magyar baptista testvériségnek 2022. szeptember 4-én, amikor többszáz részvevő jelenlétében hálaadással vehette birtokba a Szilágysági Magyar Missziókerület testvérisége összefogásával, valamint a kanadai baptista szövetség támogatásával épült szép sólyomkővári konferenciaközpontot és ifjúsági üdülőtábort. 

Színültig megtelt az 500 fő befogadására alkalmas konferenciaterem. Mivel nem fért be mindenki a főelőadóba, mintegy kétszáz fő az épület alsó szintjén követte a kivetítők segítségével közvetített eseményeket. Már megérkezésünkkor lelkesen szóltak a fúvószenekar fényes hangszerein a szebbnél szebb közismert énekeink jólismert dallamai. Majd az összevont énekkar vette át az Isten- magasztalás szolgálatát, amibe később a hatalmas gyülekezet is bekapcsolódott. 

Az ének és zeneszámok ékesen szőtték át az egymást követő prózai szolgálatokat. Az igehirdetést, a missziós beszámolókat, a bizonyságtételeket a missziókerület vezetői végezték, amit a szilágysági gyülekezetek lelkipásztorai egészítettek még ki. 

A hálaadó istentisztelet második részében az anabaptista reformáció Kárpát-medence területén dokumentálható 500 éves történetét tekintettük át egy vetítettképes előadás keretében, vezetésemmel. Örömmel tapasztaltam a lankadatlan figyelmet és a nagyfokú érdeklődést a magyar protestantizmus, benne a baptista reformáció Erdélyben kibontakozó és máig ható története iránt, amit sajnálatos módon eddig nem volt módunkban széleskörben ismertetni. 

Ezért tartom fontosnak a 2023-as jubileumi esztendő eseményeinek programtervezetét, amikor a Kárpát-medence különböző régióiban tervezünk megemlékezéseket a „Baptista-500” történelmi események helyszínein. Soli Deo Gloria!

Dr. Mészáros Kálmán, Budapest