Élni tisztán és szabadon

A tisztaság a szívből származik, mert az igazán tiszta, aki a szívében is az. Ezt meg lehet érezni, látható jelei is vannak: tiszta tekintet, erkölcsös élet. „Elegymentességet”, vegyítetlenséget jelent. Az Úr Jézus boldognak mondja az ilyen embereket: „Boldogok, akiknek szívük tiszta, mert ők az Istent meglátják” (Mt 5:9).

Vajon el tud-e jutni az ember egyedül erre az állapotra?

A biblia azt mondja, hogy nem, az ember szíve fékezhetetlenül gonosz és tele van sok sötét indulattal, de miután valaki kapcsolatba kerül Jézus Krisztussal a hite által, szíve állapota is megváltozik. Erre sok példát láthatunk ma is, hogy egy ember él a világ szerint, de megtérése után megváltozik a gondolkozása, a szíve, és képes tiszta életet élni, ki tud jönni minden fertelmességből.

A tisztaság ajándékba kapott erény, egy olyan valakitől, aki tökéletes és tiszta. Viszont vigyázni kell rá, mert az ember elveszítheti és bemocskolódhat a szív. A Szent Lélek ige és közösség által tart tisztán. Ezért fontos az Úr jelenlétét  keresni a közösségben, ahol szentségünket meg tudjuk erősíteni. Ne hanyagoljuk el a gyülekezetet, mert megtartó ereje van és hozzá kötötte Isten a lelki formálódásunkat is.

Pál apostol ezt mondja: „Imádkozom azért, hogy a szeretet egyre inkább, gazdagodjék bennetek ismerettel és igazi megértéssel, hogy megítélhessétek, mi a helyes, hogy tiszták és kifogástalanok legyetek a Krisztus napjára, és  gazdagon teremjétek az igazság gyümölcseit Jézus Krisztus által Isten dicsőségére és magasztalására” (Fil 1:9-11).

A tisztaságnak meg van a következménye is: értelmes élet, boldog élet és majd a tökéletes ragyogásba, tisztaságba való megérkezés.

Egy kedves illusztrációt olvastam: Két jó barát beszélgetett az élet dolgairól. Egyiküknek 65 galambja volt. Volt egy különleges galamb  a többi között. Így mutatta be a barátjának: „Látod ezt a galambot, 800 kilométert repült megállás nélkül?!” Hitetlenül nézte a barátja, hogy honnan tudhatja, hogy megállás nélkül repült, hisz nem volt ott, hogy láthassa. Ezt válaszolta társa: „Onnan tudom, hogy megállás nélkül jött, hogy tisztán érkezett, semmi sár, semmi szenny nem volt rajta. Tisztán és időben érkezett, egész napon át repült, csak egyre gondolt: haza kell érnem, mert valaki vár rám az udvaron. Aztán megérkezett! A dúcban vacsora várta, és annyi víz, amennyit csak meg bírt inni”.

Jézus Krisztus megtisztított és elindított az úton, tisztán kell megérkeznünk! Az út végén is Ő vár ránk.

Budai Lajos Dániel