2017. április 22., szombat

DÉLELŐTT | 
A Teremtőt dicséri a mindenség 

– Zsolt 148:1-14

Az ornitológusok (a madártan kutatói) azt állítják, hogy reggel korán, pirkadatkor a madarak azért rendeznek füttykoncertet, mert ilyen módon fejezik ki hálájukat a Teremtőnek, hogy véget ért az éjszaka veszélye. A hermelin Észak-Amerika tundráin él. A fehér bundájú kis ragadozó szőrméje igen drága, így hát puskával meglőni, vagy más eszközzel megfogni csak kárt okozna a bunda szépségében. A vadászok egy igen csalafinta módszerrel vetik rá kezüket. Felhajtják a bekerített kis rágcsálókat egy fára, majd a fát körbeássák, és vizet öntenek a gödörbe, amelyben sár képződik. Majd egy bátor vadász lekergeti őket a fáról. A hermelin inkább engedi magát megfogni, de a ragyogó hófehér bundáját nem sározza be. Azt a Teremtőtől kapta, azt úgy kell megőrizni.
Hogy milyen pontossággal érkeznek a gólyák tavasszal, és milyen pontossággal mennek a fecskék afrikai otthonukba, az bámulatos! A teremtett világ ezáltal is azt igazolja, hogy engedelmeskedik Istennek, Alkotójának. És mi, emberek?!

Dániel Zalán

DÉLUTÁN | 

Életedet kiváltja a sírgödörből

– Zsolt 103:1-8

A legtöbben már jártunk „néhány lépésre a haláltól”, vagy pedig „a halál árnyékának völgyében”. Tudjuk, hogy csak az Isten keze óvott meg és hozott vissza az életbe. 1868-ban a philadelphiai könyvtáros felesége, Marry Ann egy éjszaka a tífusz-lázban szenvedő kisfia mellett virrasztott. Azon az éjszakán, míg élet-halál közt vergődő fiát ápolta, az Úr arra indította, hogy írjon egy missziós éneket. Így született meg az „Ó, Sion ébredj” című ének. A harmadik versszakban így fogalmaz: „Mondd minden népnek elveszett juháért, mit tett a Pásztor, csodás szeretet! Földig hajolt a kárhozott világért, S meghalt alant, hogy élhess odafent.” A sírgödör szélén csodálatos énekek születhetnek, mély, őszinte üzenettel. Ha már jártál ott, akkor tudod, hogy ki az, aki téged onnan kiemelt. Míg a mélybe hajolt érted, arca mély benyomást tett rád; soha nem tudod elfelejteni. Vérével fizetett váltságodért. Ezért válaszd életed vezérigéjévé a Gal 2:20-at: Élj annak, aki szeretett téged és önmagát adta érted!

Kovács Barna

 Napi áhítat

Igehely: Mt 22:1–14; Kulcsige: Mt 22:9 „Menjetek ki tehát az országutakra, és akit csak találtok, hívjátok el a menyegzőre!”

Az embereket sok minden akadályozza abban, hogy elfogadják Isten meghívóját: szántóföld, kereskedés, munka, családtagok, barátok, vagy az ember saját makacs szíve. A példázat szereplői „mit sem törődve” a meghívással, mentek a saját dolguk és tervük után. A Sátán igyekszik elfoglalni az embert, hogy ne legyen ideje a lelkére vagy Isten szavára. Isten mindent elkészített számunkra, sőt minden ember számára, és megadta a lehetőséget, hogy megragadjuk a legnagyobb esélyt, a belépést az életre. Jézus idejében kevesen ragadták meg a nagy lehetőséget, és ma sem tolonganak az örök élet ajtajánál.