2017. december 18., hétfő

DÉLELŐTT | 
Reggeli várakozás

Igehely: Zsolt 5; Kulcsige: Zsolt 5:4 „Hallgasd meg szavamat reggel, Uram, reggel eléd készülök, és várlak.”

Nem létezik jobb szokás a reggeli imádkozásnál. Látjuk itt Dávidot, aki kora reggel Istenhez fordul segítségért és várja az ő szabadítását. Előbb csak sóhajtozik, majd hangosabban és még hangosabban tárja kéréseit Isten elé. Szavaiból mély belső fájdalom csendül ki.

Az „Istenem, királyom” megszólításból kicseng, hogy alárendeltnek tartja magát, bár ő is király. Ebből az is látszik, hogy Dávid elismeri Isten mindenhatóságát, mindentudását, örökkévalóságát, elfogadja kegyelmét. Az 5-7 versekben Isten igazságosságáról beszél. Majd saját magát jellemzi, mint olyan embert, aki tiszteli Istent és biztos abban, hogy Isten szereti őt. Bár sok ellensége van, akik fenyegetik életét, mégis biztonságban érzi magát Isten oltalmában. Egy teljesen Istenbe bízó ember képe áll előttünk. Nem csoda, hogy egy ilyen reggeli ima után szembe mer nézni az előtte álló nap kihívásaival! Spurgeon mondta: „Adjuk Istennek napjaink reggeljeit és életünk reggelét. Az ima legyen a nap kulcsa és az éjszaka zárja. Az imádat legyen az esti és a hajnali csillag”. Legyen így mindannyiunk életében.

id. Szűcs Attila

DÉLUTÁN | 

Angyali üzenet Zakariásnak

Igehely: Lk 1:5-25

A Megváltó érkezik, hamarosan megjön, és Isten felkészíti eszközét, akit felhasználni kíván, hogy: „az engedetleneket az igazak lelkületére térítse, hogy felkészült népet állítson az Úr elé.” (17. v.) Kiket tud az Úr felhasználni ebben az útkészítő munkában, és kiknek jelenti ki tervét? Mi jellemzi azok életét, akiket az Úr felhasználni kíván? Az ige úgy mutatja be nekünk, hogy az olyan emberek lehetnek Isten eszközei, akik igazak. Talán a mai világ olyan, hogy nem könnyű és nem előnyös igaznak lenni, és nem könnyű érvényesülni sem, ha igaz ember akarsz lenni. De nekünk nem is az embereknek kell megfelelnünk, hanem a mindenható Istennek, és a mi Istenünk igaz embert keres. Vajon én igaz vagyok és feddhetetlen? Zakariás ilyen ember volt, pedig sokan gondolhatták róla azt is, hogy őt Isten nem is áldotta meg, hiszen még gyermekük sem volt. A látszólag hiányzó áldás ellenére is élni úgy, mint igaz, mint feddhetetlen, erre hív ma az Úr bennünket.

Kérjük az Urat, bocsásson meg nekünk, hogy a mi életünk sokszor nem ezt tükrözte, és adjon nekünk kegyelmet, hogy ilyenek lehessünk!

Rajna Ottó

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:1–16; Kulcsige: Mt 20:15 „Hát nem tehetek azt a javaimmal, amit akarok? Vagy azért vagy irigy, mert én jó vagyok hozzájuk?”

Tegnapi igénk úgy fejeződött be, hogy „sok elsőből lesz utolsó, és sok utolsóból első.” Hogyan? Erre is választ ad a mai igénk. A számok és teljesítmény bűvöletében élő ember nem tud mit kezdeni a mai történettel. Pedig de szeretnénk matematikai szöveges faladatként tekinteni erre a példázatra! A kérdés végül az lenne: Ha a gazda mindenkinek ugyanannyit fizetett, mennyi volt az átlagos órabér? Mindannyian érezzük, hogy nem jó a kérdés. Isten kegyelmi elhívása összeegyezhetetlen a mi matekunkkal. Nincs egész örök élet, fél örök élet, negyed örök élet… mint ahogy üdvösség sem.