2017. február 28., kedd

DÉLELŐTT | 
Az áldozat megtérül

– Mk 10:28-31

Az ember egész földi élete során azért küszködik, hogy minél több dolgot megszerezhessen. Péter és a tanítványok, amikor Jézus követőivé lettek, mindent elhagytak. Vajon miért várja el Isten, hogy őérette mindenről lemondjunk? Mielőtt úgy gondolnánk, hogy jogunk van a birtokláshoz, ne felejtsük el, hogy üres kézzel jöttünk, és üres kézzel fogunk távozni is e világból, és mindent, amivel csak rendelkezünk, ajándékba kaptunk. Sokszor a földi kincsek csak akadályok abban, hogy valódi mennyei kincseket gyűjtsünk. Ha nem tudunk lemondani a földi dolgokról, azt jelenti, hogy csak önmagunkban bízunk, és nem hiszünk igazán a megjutalmazásban.
Egy próbát végeztek gyermekeken az önmegtartóztatással kapcsolatban. Letettek eléjük egy szelet tortát, és azt mondták nekik, ha egy órán keresztül képesek lesznek megállni, hogy ne egyenek a tortából, a végén értékes jutalmat kapnak. A legtöbben közülük képtelenek voltak ellenállni a kísértésnek, így elvesztették a jutalmukat. Éljünk úgy, mint akik tudjuk, nincs itt maradandó otthonunk!
Milyen céllal adta Isten mindazt, amivel rendelkezel?
Kitől vagy mitől függ az életed és a megélhetésed?

Nagy Ferencz

DÉLUTÁN | 

Testvéri szeretet példája

– 1Sám18:1-4

Létezik igazi barátság! Hogyan lehetséges ez, és miben mutatkozik meg?
1.Lelki kötödésekben: „Jonatán lelke összeforrt Dávid lelkével”. Vagyis lelki törekvéseik voltak, Istennek akartak tetszeni, akaratát keresték. Amikor a barátok igét tanulmányoznak, imádkoznak, harcaikról beszélgetnek, akkor ez elmélyíti kapcsolatukat és lelkük épül. Ilyen barát vagy? Erre irányítod barátaid figyelmét?
2.Testvéri szeretetben. Olyan elcsépelt már ez a mondat, mert kiürítettük a jelentéstartalmát, nem azzal, hogy sokat használtuk, hanem azzal, hogy nem mindig jól cselekedtük! Akivel lelkileg közösségben vagyok, azt tudom szeretni is: szeressem, mint önmagamat! Ez a szeretet gyakorlati: onnan kell kiindulni, hogy én mit szeretnék, nekem hogyan esne az, ahogy barátommal bánok? És ezekkel a gondolatokkal felfegyverezve, segíteni.
3. Mély alázatban. Jonatán átadta Dávidnak a hercegi ruháját és fegyvereit, ezzel ő lemondott a trónról, megértette, hogy Isten Dávidot jelölte erre. Az igazi barát akkor is segít, amikor barátja előrébb került a ranglistán. Jonatán megalázkodott. És te?

Szűcs Sándor

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:1–16; Kulcsige: Mt 20:15 „Hát nem tehetek azt a javaimmal, amit akarok? Vagy azért vagy irigy, mert én jó vagyok hozzájuk?”

Tegnapi igénk úgy fejeződött be, hogy „sok elsőből lesz utolsó, és sok utolsóból első.” Hogyan? Erre is választ ad a mai igénk. A számok és teljesítmény bűvöletében élő ember nem tud mit kezdeni a mai történettel. Pedig de szeretnénk matematikai szöveges faladatként tekinteni erre a példázatra! A kérdés végül az lenne: Ha a gazda mindenkinek ugyanannyit fizetett, mennyi volt az átlagos órabér? Mindannyian érezzük, hogy nem jó a kérdés. Isten kegyelmi elhívása összeegyezhetetlen a mi matekunkkal. Nincs egész örök élet, fél örök élet, negyed örök élet… mint ahogy üdvösség sem.