2018. április 10., kedd

DÉLELŐTT | 
Isteni bölcsességgel legyőzött gonosz támadás

Igehely: Lk 20:20-26; Kulcsige: Lk 20:26 „Így tehát nem tudták tőrbe csalni a nép előtt, hanem elcsodálkoztak válaszán, és elhallgattak.”

Folytatódik a sarokba szorító hadjárat Jézus ellen. Most semleges embereket bérelnek fel, akik jó szándékot színlelve keresik Jézus kegyeit: „Mester, mi tudjuk, hogy helyesen szólsz... és tanítod az Isten útját”. Jézus nem szédül el a dicsérettől, mert átlát színészkedésükön. Tudja, hogy a valóság teljesen más (20). A kérdés, amit feltesznek az Úrnak, érzékeny témát érint, viszont, ahogy fogalmaznak az még alattomosabb. Az ilyen módon feltett kérdést kizárólagosnak nevezünk, mert igennel vagy nemmel lehet rá csak válaszolni. Ezért, bármit válaszolna is Jézus, bele lehet majd kötni. Ha igennel válaszol, akkor a nép szimpátiáját veszíti el, ha pedig nemmel, akkor a rómaiak ellenszenvét vonja magára. A Mesternek azonban nincs szüksége egyik „párt szavazataira” sem, hanem inkább lefektet egy alapelvet, amit később Pál apostol csak megerősít: a keresztyének Isten szolgái, de felelősségteljes adófizetői is az államnak, politikai szimpátiától függetlenül.

Amíg más kontextusban Jézus szembeállítja Istent és a világot, itt egymás mellett említi őket. Mit gondolsz, miért?

Boros Róbert

DÉLUTÁN | 

„Keressétek az Urat, amíg megtalálható!”

Igehely: Ézs 55:6-9

Keresd az Urat, és találkozni fogsz vele; segítségül hívhatod és segíteni fog, mert közel van hozzád. John Piper azt mondta, hogy a mostani keresztyének legnagyobb vádlója Isten előtt a Facebook, a YouTube és a Twitter lesz. Sokszor azt mondjuk, hogy nincs időnk áhítatot tartani, igét olvasni, elmélkedni és imádkozni, mert nagyon sok a tennivalónk – csakhogy a megnevezett oldalak másról tanúskodnak. Van idő bőven a szórakozásra, mások követésére, önmagunk promoválására, az elismerés keresésére – pedig a mai ige azt mondja, hogy nekünk az Urat kell keresnünk. Ma reggel a Bibliádat és a szívedet nyitottad meg előbb az Úr előtt, vagy a telefonodat és a közösségi oldalakat?

Miért keressük előbb az Urat? Mert közel van hozzánk, és kész segíteni rajtunk. Mert az Ő szentséges jelenlétében felismerjük bűneinket, megtaláljuk a megtérés útját. Mert amikor szól hozzánk az Úr, tisztulnak a gondolataink, rendeződik az értékrendünk, és egyre világosabb lesz az út, amelyen járnunk kell.

Isten ma is vár, keresd Őt, mert lehet, hogy holnap már késő lesz!

Deák Zsolt

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:1–2, 11–26; Kulcsige: Mt 27:14 „Jézus azonban nem felelt egyetlen szavára sem, úgyhogy a helytartó nagyon elcsodálkozott.”

Szomorúság töltött el, amint ez igének első sorait elolvastam. Mekkora sötétség volt a főpapok és a vének szívében, és milyen mérhetetlen gonoszság! Alighogy megvirradt, máris gonosz döntést hoztak: Jézust halálra juttatják. Aztán eszerint cselekedtek is: megkötözve átadták őt Pilátusnak. Ez a sötétség órája volt. No, de lássuk, milyen bűnt talált Pilátus Jézusban? Semmit, mert benne nem volt. Kérdésére: „Te vagy-e a zsidók királya?”, Jézus válasza csak ennyi volt: „Te mondod.” Ezen elcsodálkozott még Pilátus is. Miért nem próbálja menteni az életét?