2018. április 12., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Fia és ura egyszerre

Igehely: Lk 20:41-47; Kulcsige: Lk 20:41 „Ő azonban megkérdezte tőlük: Hogyan mondhatják azt, hogy a Krisztus Dávid Fia?”

Gyermekkori emlékeim között örzöm azt is, amikor nagyszüleim falujában sokszor úgy érdeklődtek kilétem felől, hogy megkérdezték kinek vagyok a fia, illetve unokája? Én pedig teljes bizalommal hivatkoztam felmenőimre. A Messiás személyét is azonosítani kellett. Az egyik útja ennek, hogy megkérdezték kinek a fia. A klasszikus válasz erre az Ószövetség alapján, hogy a Dávidé. Ez ugyan igaz, de nem elég pontos. Hisz maga Dávid a 110. Zsoltárban úrának nevezi a Messiást. Hogyan lehet akkor ő (csak) a fia? Krisztus emberi és földi származása szerint valóban a Dávid Fia – rang alapján (Mt 1:1), származás alapján (Mt 1: 2-16). De isteni voltát tekintve ő Isten Fia. Ézsaiás azt állítja, hogy a Messiás Dávid hajtása (Ézs 11:1) és gyökere (11:10) egyszerre, ami szintén Krisztus kettős természetére utal.

Áldott, aki nem ütközik meg Jézus személyében! (Mt 11:6) Aki úrának vallja Jézust és szívében hisz benne, üdvözül. (Róm 10: 9) „Én Uram, és én Istenem!” (Jn 20:28) Vízhangra találnak lelkünkben ma reggel ezek az ígék?

Boros Róbert

DÉLUTÁN | 

Megszabadít a nyomorgatóktól

Igehely: Zak 2:1-4 (1:18-21)

Isten ígéretet tett Ábrahámnak: „Megáldom a téged áldókat, s megátkozom a téged gyalázókat” (1Móz 12:3). A történelem és Zakariás próféta második látomása alátámasztja Isten szavát. Saját életedben is megtapasztalhatod, hogy amikor Istenhez fordulsz, a te ellenségeid az Ő ellenségeivé válnak.

A szarv általában a hatalom és az erő jelképe a Bibliában. Jelenthet nemzeteket is, akik könyörtelenül bántak Isten népével. „Ezek a szarvak úgy szétszórták Júdát, hogy még a fejét sem merte fölemelni senki” (Zak 2:4). De Isten nem maradt érzéketlen, sem tétlen, hanem intézkedett annak érdekében, hogy azok a szarvak letörjenek.

Ma is igaz: „Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?” (Róm 8:31). Amikor bűneinket megvalljuk, Jézus Krisztus vére által megtisztulunk és a Sátánnak többé nincs hatalma fölöttünk. Krisztus oltalma alatt kezdted a mai napot? „Nincs tehát most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik a Krisztus Jézusban vannak” (Róm 8:1).

Deák Zsolt

 Napi áhítat

Igehely: Mt 19:27–30; Kulcsige: Mt 19:28 „Jézus erre ezt mondta nekik: Bizony mondom nektek, hogy ti, akik követtek engem, a megújult világban, amikor az Emberfia beül dicsőségének trónszékébe, ti is tizenkét trónszékbe ültök, és ítéletet tartotok Izráel tizenkét törzse felett.”

Szeretem Pétert. Mindig kimondja, amit gondol, gátlás, félelem és átgondoltság nélkül. Azt is kimondja, amit mi már nem merünk, keresztyén jólneveltségünk és gátlásaink miatt. Látja elmenni szomorúan a gazdag ifjút, majd elkezd számolni magában. Igaz, hogy nem mondott le mindenről Jézusért, de neki legalább megmaradt a vagyona. Mi lemondtunk mindenről Jézusért. Mi lesz velünk? Megéri követni Jézust? Mi ezt a kérdést annyira botrányosnak érezzük, hogy föl sem merjük tenni. Életmódunk, értékrendünk, amire időt szánunk és amire áldozunk, a fel nem tett kérdésre is megadja a választ.