2018. augusztus 9., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Nem mindenki úr, aki annak mondja magát!

Igehely: Mt 24:3-14; Kulcsige: Mt 24:11 „Sok hamis próféta támad, és sokakat megtévesztenek.”

Ma az Első Parancsolat második részével foglalkozunk: „Ne legyen más istened rajtam kívül!” Ez sürgetőbb téma még azoknál a jövőfürkésző és a következendőket tudakozó kérdéseknél is, amiket Jézusnak tettek fel tanítványai. Biztos érdekel bennünket is a nemzetünk és a világ sorsa és vége, de Jézus nem ezekre ad közvetlen és azonnali választ. Szerinte van ezeknél egy még fontosabb téma: Ki a te urad? Ki mondhatja neked, hogy „Én vagyok!”?

Sokan vannak megtévesztettek - ti vigyázzatok a megtévesztőkkel! Sokan rémületben élnek a háborúk, katasztrófák, kínzások, halál közelsége miatt - ti ne rémüljetek meg! Sokan eltántorodnak - ti tartsatok ki mindvégig! Nem könnyű mindezeknek megfelelni, krisztusian cselekedni. A „más istenek”, a „hamis próféták” megtévesztő támadásait magunktól nem tudjuk kivédeni. Jézusunk viszont már megtette és Ő segít nekünk is!

Mennyire tapasztalod környezetedben az Istentől eltérítő erőket?

Van-e ilyesmi a lakásodban?

Milyen igék segítenek ellenállni a megtévesztésnek?

Papp Dániel

DÉLUTÁN | 

Gyümölcsöző evangélium

Igehely: 1Thessz 1:5-6

Az igaz evangélium hiteles hirdetése mindig gyümölcsöt hoz. Így volt ez Jézus földi szolgálata idején is, hisz az örömhír ott hatott, ahol Jézus járt. Később az apostolok által Palesztina térségén kívül is gyümölcsöt hozott az evangélium, így Thesszalonikában is.

Pál apostol ennek a bizonysága, hiszen nem Saulként visz elfogatásra felhatalmazó levelet Thesszalonikába, hanem Szentlélektől ihletett levelet ír az ottani testvéreknek. Az evangélium valóságának és hirdetésének gyümölcse a Páléhoz hasonló életváltozás, de a missziós lelkület ébredése is Pálban és társaiban, akik az örömhírt terjesztették. A tény, hogy egyszerű emberi szavak által, de a Lélek erejével sokak életében változás történt, szintén az evangélium gyümölcsöző voltát támasztja alá.

Az evangélium szerinti élet a nehézségektől, zaklatásoktól sem mentes. Az evangéliummal szembesülve mindenki konfliktusba kerül először önnön akaratával, mely felett az örömhírt befogadva, az evangélium és a Lélek gyümölcseinek teret engedve győzhet. Vizsgáljuk meg az evangélium gyümölcseit életünkben, és engedjünk teret az igaz evangélium igaz Istenének!

Mezei Ödön

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.