2018. december 2., vasárnap

DÉLELŐTT | 
Isten formáló kezében vagyunk

Igehely: Jer 18:1-12; Kulcsige: Jer 18:6 „Vajon nem bánhatok-e én is úgy veled, Izráel háza, mint ez a fazekas? – így szól az Úr. Hiszen olyanok vagytok a kezemben, Izráel háza, mint az agyag a fazekas kezében.”

Beléptünk a várakozás idejébe. Most kezdünk kapkodni, vagy már készek vagyunk indulni Jézussal? Jeremiásnak, Isten egy gyakorlati példával segít megérteni, hogy Neki hatalma van egy tőle elhajlott népet megsemmisíteni vagy újra formálni. Évszázadokkal Jeremiás után, Pál apostol is megragadja ezt az ószövetségi képet, és folytatja a Római levél 9. fejezetében, mivel alapvetően ugyanazt akarja megtanítani, amit Isten közölt Jeremiással annak idején. Mintha Pál szándékosan utalna is Jer 18:6-ra Róm 9:21 versében. Minden megtérő embert Isten kezébe vesz, összetör, újjá formál, és új élettel ajándékoz meg. Istennek van hatalma minket megsemmisíteni, de újjászülni is. Tud megbánni dolgokat, de tud új tervekkel is előállni. Felismerted tervét saját életedre nézve? El tudod fogadni azt? Tudsz hozzá igazodni?

Az agyag engedelmes volt mesterének, ezért lehetett újjá formálni. A szabad emberi döntések, választások és az ezzel való visszaélések ellenére bízzunk a szerető és önfeláldozó Istenben, mert az Ő szeretete nyilvánult meg a kereszten! A gonosz nem fog győzni, Isten és az Ő szeretete diadalmaskodik. Milyen csodás reménységünk van! Isten tőlünk is várja, mint minden teremtményétől, hogy megjobbítsuk útjainkat, hagyjuk ott a gonoszt. Te mit gondolsz, érdemes vagy nem? Isten azt mondja: Ki hozzám jön, azt semmiképpen ki nem vetem. Hidd el, érdemes békességben élni vele. Ismerd be, hogy sokszor engedetlenebb vagy, mint az agyag. Kérd Istent, hogy tegye újjá egész lényedet. Újítsa meg értelmedet és Szentlelke által végezze el benned tisztító munkáját. Az Ő keze képes téged újjá formálni, és szeretné is megtenni ezt a te életedben.

Minden szerinted, legyen, Uram! / Te vagy a Mester, én az anyag. / Formálj és készíts terved szerint, / Jól esik nékem, ha szavad int! / Minden szerinted legyen, Uram! / Bűnös élettel szakítottam. / És mától kezdve szolgád leszek, / Szavaidra folyton figyelek. (HH 519/1.2)

Veress Bálint

Imaáhítat: 

Imaáhítat: Könyörögjünk, hogy felkészülten várhassuk az Úr megjelenését! – Ézs 40:3-5

Bibliaóra: 

Bibliaóra: Elhívatásod, hogy szeresd Istent – 1Jn 4:1-21 (Aranymondás: 1Jn 4:19)

DÉLUTÁN | 

Fussatok ki Babilonból

Igehely: Jel 18:1-8

Az utolsó időkben egy olyan világhatalom fog kialakulni, mely Isten ellenes lesz. Sátán mindig is támadta az embert, és egyre nagyobb hatalmat akart fölötte, ez az utolsó időkben sem lesz másképpen, birodalmát még jobban kiterjeszti. Ez a birodalom egy erkölcsileg megromlott birodalom lesz. Paráznaság, tobzódás, elbizakodottság, gonosz példa teszi azzá. Sokakat meg fog ez fertőzni, de össze fog omlani és nem marad meg. Lesznek közöttük keresztyének is, akiknek ki kell futni belőle. Üzenet van ebben ma élő keresztyéneknek is.

Ma is romlottá teszi a társadalmat és bármilyen közösséget a paráznaság, tobzódás, elbizakodottság és az ebből fakadó rossz példa. Küzdeni, harcolni kell ellene.

Figyelmeztetés is van mindenkinek: ne csak a városból meneküljenek, hanem a vétekből is, és ne vállaljanak közösséget, Babilon vétkeivel: „Fussatok ki belőle én népem, hogy ne legyetek részesek az ő bűneiben, és ne kapjatok az ő csapásaiból” (Jel 18:4). Nemcsak a helyváltoztatás szükséges, hanem a szívben való elhatárolódás a bűntől.

A bűn ítéletre érlel. Isten haragját vonja maga után, ami nem kerülhető el. A harag és az ítélet pohara kiöntetik? Halál, gyász, éhség, tűzvész, földrengés - melyek nyomort hoznak. Isten angyalai hajtják végre ezt az ítéletet.

Bátorítás, hogy a lenézettek a kisemmizettek megtapasztalják, hogy erős az Úr, és megbünteti a gonoszt: „mert erős az Úr, az Isten, aki megbünteti őt.” (8. v.)

Aki Istent félre téve a saját hatalmát, saját dicsőségét keresi, csapások jönnek rá, ahogy ezt az Ige itt elénk tárja. De aki az isteni útmutatást és értékeket, erkölcsöt megbecsüli, és azt ékességének tartja, isteni támogatásra számíthat még akkor is ha eleinte ebből nem látszik semmi. Isten nem fog késni sem az ítélettel, sem az ígéretei beteljesítésével. Bízzunk meg benne, és amit rossznak mond, tartsuk mi is annak, amit jónak azt pedig kövessük drága áron is.

Budai Lajos

 Napi áhítat

Igehely: Mt 24:3–14; Kulcsige: Mt 24:10 „Akkor sokan eltántorodnak, elárulják és meggyűlölik egymást.”

Fiatalként, olyan huszonöt évvel ezelőtt, az egyik ifjúsági órára egy jelenettel készültünk, amiben az utolsó idők jeleit próbáltuk bemutatni egy híradó-összeállításban. A katasztrófák hírei csak jöttek egymás után. Volt hír háborúkról, árvizekről, földrengésekről, gyilkosságokról stb. Az a döbbenetes, hogy ha ma bekapcsoljuk a tévét vagy a rádiót, ugyanilyen híreket hallunk. Ezekben az eseményekben már benne élünk.