2018. február 1., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Mit gondolsz Jézusról?

Igehely: Lk 7:31-35; Kulcsige: Lk 7:34 „Eljött az Emberfia, aki eszik és iszik, és azt mondjátok: Íme, falánk és részeges ember, vámszedők és bűnösök barátja.”

Jézusról való gondolkozásunkat meghatározza és befolyásolja az, ahogyan megismertük önmagunkat. A helyes önismeret pedig elvezethet az igazi istenismeretre, hogy helyesen gondolkozunk Jézusról. Valódi önmagunk kilétét csak Jézus hibátlan és tökéletes életpéldája, az Ige kijelentése tudja visszatükrözni számunkra, ami fájdalmas is lehet sok esetben, de csak így válhatunk olyan emberekké, aminek Ő tervezett.

A farizeusok és törvénytudók azért gondolkoztak helytelenül Jézusról, mert nem voltak hajlandók feladni és őszintén megítélni önmagukat (Lk 18: 11-12). Ezzel ellentétben a vámszedők és bűnösök erre hajlandók voltak, önmagukba tudtak nézni és megtérni Jézushoz (Lk 18:13), aki éppen az ilyenekért jött.

Manapság is, azért gondolkodnak az emberek tévesen Jézusról és tévelyegnek, mert nem hajlandók elfogadni a valódi igazságot önmagukról, hogy bűnösök és szükségük van megtérésre, újjászületésre és új életre.

Szembe néztél már önmagaddal? Mit gondolsz önmagadról?

Dézsi István

DÉLUTÁN | 

Megerősödés és feddhetetlenség

Igehely: 1Thessz 3:12-13

Mai igénk egy áldáskívánás. Az apostol azt kívánja, hogy az Úr erősítse meg a thesszalonikaiak szívét, és tegye őket feddhetetlenné a szent életben. Hogyan éri ezt el bennük (és bennünk) Isten? Úgy, hogy betölt szeretetével. Ez a szeretet először Őfelé irányul. Ebben megtanuljuk, hogy nem az a szeretet, ahogy mi szeretjük az Urat, hanem ahogyan Ő szeretett bennünket, amikor még bűneinkben voltunk. Ebből a szeretetkapcsolatból kell, hogy táplálkozzon a testvérek iránti szeretetünk (1Jn 4:9-11). Minél jobban ragaszkodunk az Úrhoz, annál inkább erősítheti szívünket, azaz formálhatja jellemünket. Mindehhez használja a testvéri közösséget és emberi kapcsolatainkat. Valakivel összesúrlódtál? Vajon nem azért van ez, mert van még egy-két durva kinövés a jellemedben, amihez erősebb smirgli kell?

„Vassal formálják a vasat, és egyik ember formálja a másikat” (Péld 27:17). Meglehet, hogy amit a testvéred, vagy szomszédod, munkatársad, főnököd jellemhibájának vélsz, az éppen eszköz Isten kezében arra, hogy a te jellemhibádat orvosolja. Így erősíti szívünket, ha engedjük neki, hogy eljussunk a Krisztus teljességét elérő nagykorúságra (Ef 4:13).

Lisztes Tibor

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:1–2, 11–26; Kulcsige: Mt 27:14 „Jézus azonban nem felelt egyetlen szavára sem, úgyhogy a helytartó nagyon elcsodálkozott.”

Szomorúság töltött el, amint ez igének első sorait elolvastam. Mekkora sötétség volt a főpapok és a vének szívében, és milyen mérhetetlen gonoszság! Alighogy megvirradt, máris gonosz döntést hoztak: Jézust halálra juttatják. Aztán eszerint cselekedtek is: megkötözve átadták őt Pilátusnak. Ez a sötétség órája volt. No, de lássuk, milyen bűnt talált Pilátus Jézusban? Semmit, mert benne nem volt. Kérdésére: „Te vagy-e a zsidók királya?”, Jézus válasza csak ennyi volt: „Te mondod.” Ezen elcsodálkozott még Pilátus is. Miért nem próbálja menteni az életét?