2018. január 25., csütörtök

DÉLELŐTT | 
A szeretet Jézus szerint

Igehely: Lk 6:27-36; Kulcsige: Lk 6:35 „Ti azonban szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót, és adjatok kölcsön, semmit sem várva érte: nagy lesz akkor a jutalmatok, és a Magasságos fiai lesztek, mert ő jóságos a hálátlanok és gonoszok iránt.”

Logikátlannak és hatástalannak tűnik az embereknek az a szeretet, amit olyan személy felé kell kimutatni, aki ellenséges magatartást tanúsít. Az igazság az, hogy semmilyen más módon nem lehet a konfliktusokat megállítani, vagy a megromlott kapcsolatokat helyrehozni, csak az Úr Jézus szerinti szeretet gyakorlása által.

Igeszakaszunkban három motiváló erővel rendelkező támpontot találunk e szeretet gyakorlását illetően. Az első: igyekezzünk képmutatás nélkül kimutatni szeretetünket azok felé, akiktől azt várjuk, hogy befejezzék az ellenségeskedést és szeressenek minket. A második: ne a kéz kezet mos elvet alkalmazzuk, hanem a valódi megjutalmazás ígéretét tartsuk szem előtt. A harmadik: csak így lehetünk a magasságos Istennek fiai, akiknek megjelenését sóvárogva várja a világ.

Talán megvalósíthatatlannak tűnik a Jézus szerinti szeretet, de Ő éppen azért áldozta fel önmagát szeretetből az ellenségeiért, hogy ez megvalósulhasson életünkben.

Milyen a te szereteted? Hogyan reagálsz az ellenséges magatartásra?

Dézsi István

DÉLUTÁN | 

Megtérésre vezető nyomorúság

Igehely: 2Krón 33:10-13

Manassé 55 évig volt Izráel királya. Micsoda 55 év lehetett volna, ha megtanul figyelni az Úr hangjára, ha megismeri az Úr gondolatait és szándékait már kora fiatalságában! Ha apjához hasonlóan (2Krón 32:20) hallgat azokra, akik – bár kevesen, de bizonyára voltak ilyenek – Isten szerint tanácsolták őt egy-egy kérdésben, milyen áldott eszköze lehetett volna az Úrnak! De rossz tanácsadókat választott és nagy mélységbe került. Okkult praktikákhoz folyamodott, és az élő Isten helyett démoni segítséget igényelt az ország vezetéséhez. Ezzel ingerelte az Urat. De az igaz Isten nem haragtartó örökké! Még egy ilyen embernek is megkegyelmez, ha felkiált hozzá.

Ha ez érint téged, örülj az örömhírnek: „Hívj segítségül engem a nyomorúság idején! Én megszabadítlak, és te dicsőítesz engem!” – mondja a könyörülő Isten (Zsolt 50:15).

Ha ismersz valakit, aki hasonló helyzetben van, imádkozz most érte, hivatkozz arra, amit az Úr magáról mond: „Irgalmas és kegyelmes az ÚR, türelme hosszú, szeretete nagy” (Zsolt 103:9).

Lisztes Tibor

 Napi áhítat

Igehely: Mt 20:1–16; Kulcsige: Mt 20:15 „Hát nem tehetek azt a javaimmal, amit akarok? Vagy azért vagy irigy, mert én jó vagyok hozzájuk?”

Tegnapi igénk úgy fejeződött be, hogy „sok elsőből lesz utolsó, és sok utolsóból első.” Hogyan? Erre is választ ad a mai igénk. A számok és teljesítmény bűvöletében élő ember nem tud mit kezdeni a mai történettel. Pedig de szeretnénk matematikai szöveges faladatként tekinteni erre a példázatra! A kérdés végül az lenne: Ha a gazda mindenkinek ugyanannyit fizetett, mennyi volt az átlagos órabér? Mindannyian érezzük, hogy nem jó a kérdés. Isten kegyelmi elhívása összeegyezhetetlen a mi matekunkkal. Nincs egész örök élet, fél örök élet, negyed örök élet… mint ahogy üdvösség sem.