2018. július 11., szerda

DÉLELŐTT | 
Légy kitartó az imádkozásban, ne csak fogadkozó!

Igehely: Mt 26: 36-44; Kulcsige: Mt 26:41 „Virrasszatok, és imádkozzatok, hogy kísértésbe ne essetek: a lélek ugyan kész, de a test erőtlen.”

A mai igerészben három különböző magatartást is megfigyelhetünk. Ez az éjszaka is hasonlóan kezdődik, mint sok más éjszaka. Az Úr félrevonul imádkozni, tanítványai vele vannak, kivéve Júdás. A mi napunk is indulhat a megszokott módon, de nem mindegy, hogyan fog folytatódni, milyen tetteket fogunk véghezvinni, mint ahogy a tanítványok esetében sem volt mindegy, hogy ők mit tettek. Egyrészt ott van Júdás, aki jön az ő csapatával elfogni az Úr Jézust, akit elárult, vagy ott vannak a másik táborban a többi tanítványok, akiket kivisz Jézus magával imádkozni a Gecsemáné kertbe, hogy vele virrasszanak. Másrészt ott van Jézus, aki lelkében megszomorodva gyötrődik, tudva, hogy vár reá a kereszthalál. Péter fogadkozik, hogy ő kitart Mestere mellett, de most nem kész vele virrasztani. Ebben a történetben három ellentétes cselekvést látunk, amelyet nem szabad követnünk. Legyünk éberek, nehogy tetteink, beszédünk elárulja Jézus Krisztust. Mindig legyünk készek imádkozni másokért vagy másokkal, s ha mi kerülünk szükségbe, akkor kérjünk segítséget lelki testvéreinktől, hogy imádkozzanak értünk, velünk.

Tóth József

DÉLUTÁN | 

A bölcs élet kiteljesedése

Igehely: Péld 2:1-22

Az Istentől kapott bölcsességnek az élet minden területére ki kell terjednie a hívő életében. A Sátán mindig a gyenge pontokat támadja, nekünk pedig ezeket kell felismernünk a Szentlélek segítségével, és megerősítenünk. Igénk néhány dologra int:

Keresd a bölcsességet! Úgy kell kutatni, mint valami rejtett kincset. Nem lehet csak úgy, akárhol rábukkanni. A bölcsesség, ismeret és értelem az Úr szájából származik. Úgy olvasd a Bibliát, hogy abból üzenetet, választ kapj az Úrtól!

Vigyázz az útra! A bölcs mindig egyenes úton jár, jelentse ez akár a mindennapi megélhetéssel kapcsolatos tennivalókat, akár a beszédet. Sajnos, vannak, akik letérnek a bölcsesség útjáról. Életüket ördögi hazugság és hamisság fogja gúzsba kötni, bár ezt az elején nem is sejtik.

Vigyázz a vágyaidra! A tisztátalanság különböző kísértései olyan útvesztők, melyek végzetessé tehetik a hívő életét: többé nem talál vissza az Úrhoz, ha könnyelmű a bűnnel szemben.

Ha az isteni bölcsességre figyelsz, akkor az Úr útján maradsz, és biztosan haladsz a menny felé.

Bányai István

 Napi áhítat

Igehely: 2Tim 1:6–10; Kulcsige: 2Tim 1:8 „Ne szégyelld hát a mi Urunkról szóló bizonyságtételt, se engem, az ő foglyát, hanem szenvedj velem együtt az evangéliumért, Isten ereje által.”

Azt mondják, hogy bármilyen hír csak három napig hír, utána már nem az: megszokottá válik, legyen az jó vagy rossz. A Krisztustól kapott élet ténye is az újdonság erejével hat eleinte. Ránk is, másokra is. Aztán alábbhagy az efeletti öröm, mivel szembe találjuk magunkat különféle kísértésekkel, kudarcokkal, ellenségesen viselkedő emberekkel. Ez fájdalmasan érint bennünket. Szégyellni kezdjük azt, Aki miatt mindez történik velünk, meg másokkal is. Ezek után félénkké válunk, és elnémul a bizonyságtevésünk.