2018. március 23., péntek

DÉLELŐTT | 
A róka nem kell, hogy megijesszen

Igehely: Lk 13:31-35; Kulcsige: Lk 13:32 „Ő ezt mondta nekik: Menjetek, mondjátok meg annak a rókának: Íme, ma és holnap ördögöket űzök ki, és gyógyítok, de harmadnap bevégzem küldetésemet.”

Azért, hogy hallgatói jobban megértsék, amit mondani akar nekik, Jézus többször is használt a természetből vagy állatvilágból vett képeket. Láttuk a héten a terméketlen fügefa példázatát, vagy a mai igénkben a róka kifejezést. A Bibliában sokféle kártékony állatról van említés, mint: moly, cserebogár, sáska, vipera, mérges kígyó, kölyök róka, farkas, oroszlán, medve. Miért nevezi Jézus Heródest rókának? Nyilván, ravaszsága miatt. De Jézus nem ijedt meg sem a Heródes, sem pedig azon farizeusok ravaszságától, akik ezzel a felszólítással akarták őt eltávolítani vidékükről. Isten Fia nem hagyhatta félbe a munkát, amit az Atya rá bízott. Ma is vannak emberek, akik ravasz módszerekkel akadályozzák a hívőket az evangélium terjesztésében. A félelemkeltés az ördög módszere. Ne hagyjuk, hogy meghátrálásra késztessen bennünket. A ránk bízott feladatot a maga idejében kell elvégeznünk. Ha jön a farkas, ami a bárányok és juhok számára veszélyesebb a rókánál is, bízzunk a Jó Pásztorban, aki Élete árán is megvédi övéit. Neki a mai napra is van egy bátorítása felénk: „Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?”

Gergely Pál

DÉLUTÁN | 

Hasznos edény Isten kezében

Igehely: 2Tim 2:19-21

Minden edényt valamilyen célra készítenek. A gazda azért vásárolja meg, mert azt akarja, hogy a házában valamilyen hasznos célt szolgáljon, függetlenül attól, hogy milyen anyagból készül. A keresztyének Krisztus Egyházához tartoznak, amelynek Krisztus az alapja. Ő a tulajdonos is, aki minden szolgájának készített valamilyen feladatot. A kérdés az, hogy én hasznos akarok-e lenni a gazdámnak?

A képmutató, vallásos ember nem hasznos, mert csak botránkoztat másokat, és miatta káromoltatik Isten. Aki másokat ítélget, az sem hasznos, de az sem, aki „megmondom a magamét” hozzáállású.

Aki, azonban kész szeretettel szolgálni másoknak az hasznos, mert ennek hatására mások is dicsőítik a mennyei Atyát. Aki szeretettel inti meg azt, aki eltévelyedett, és visszasegíti a keskeny útra, szintén hasznos.

Isten nem nagy teljesítményeket vár el tőlünk, hanem azt, hogy azt tegyük, amivel ő megbízott. Erre csak akkor vagyunk képesek, ha ott van bennünk a gazda iránti szeretet és hála. Miközben éljük mindennapi életünket, és tesszük kötelességünket, folyamatosan megtisztulunk, mert ott van bennünk a vágy, hogy hasznosak akarjunk lenni Gazdánknak. Te szoktál-e erre gondolni?

Péter István

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:27–44; Kulcsige: Mt 27:50 „Jézus pedig ismét hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét.”

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk: mit vállalt és hordozott el helyettünk a tiszta, szent, ártatlan Bárány. Engedte, hogy a bűnös emberek kigúnyolják, leköpdössék, bíborpalástot és töviskoronát adjanak rá. Üdvözöljék, mint zsidók királyát. Lehetett volna valóban a királyuk, ám az övéi nem fogadták be őt. De ha valaki befogadja – akár én vagy te –, hatalmat kapunk, hogy Isten fiaivá lehessünk (Jn 1:12). Micsoda bővölködő kegyelem árad a keresztről!