2018. szeptember 4., kedd

DÉLELŐTT | 
Az atyai bölcs beszédre figyelmesen hallgató ifjú

Igehely: Péld 4:1-10; Kulcsige: Péld 4:5 „Szerezz bölcsességet, szerezz értelmet, ne felejtsd el szavaimat, és ne térj el tőlük!”

Egy bölcs apa nem a saját bölcsességét adja tovább a fiának, hanem az Istentől nyert bölcsességet. Az ilyen atyai tanítás egyre ritkább mai társadalmunkban, és valljuk be, hogy a hívő családokban is sokszor hiányos a lázas rohanás és a sok halaszthatatlan tennivaló miatt. Jó látni, ha egy édesapa együtt sétál a gyermekeivel, ha együtt játszik, ha együtt étkezik, ha együtt tanulja a leckét, ha együtt imádkozik. Olyan jó és felemelő érzés, amikor egy gyermek azt mondja: ezt édesapámtól tanultam! Olyan jó, ha valakinek engedelmes és jól tanuló gyermekei vannak! A Szentírás szerint megvan az ideje a tanításnak, és megvan az ideje a tanulásnak. Vigyázzunk, hogy addig tanítsunk, amíg lehet, és addig tanuljunk, amíg van kitől! A jól tanuló ifjú jó, ha megjegyzi: a megszerzett tudásra vigyázni kell! Isten Igéjét minden tanulónak szívébe kell zárnia, őrködnie kell érzései és gondolatai felett, mert a Sátán mindennap azon van, hogy azt kilopja onnan. A bölcs beszéd életnek beszédét jelenti, és az a csodálatos, hogy akik megtartják azt, azok megtartatásban részesülnek. Miért? Azért, mert az örök élet beszédének forrása Jézus Krisztus.

Veress Ernő

DÉLUTÁN | 

Az alárendeltek és a feljebbvalók viszonya

Igehely: Kol 3:22–4:1

A társadalom alárendeltekből és feljebbvalókból áll. Ezt még a gyülekezetben is megfigyelhetjük Krisztus és a tagok tekintetében. Pál apostol az egymáshoz való helyes viszonyulásra utasítja a társadalmi kategóriákat. Az alárendeltek többnyire utasításokat hajtanak végre. Ezeket lehet gépiesen végezni, megfontoltság és tisztelet nélkül. Az apostol szerint a munkásoknak jó lélekkel kell dolgozni. Még akkor is, ha a főnök szabadságra utazott, vagy ha nincsenek térfigyelő kamerák. Még akkor is, ha nem a minőségen van a hangsúly. Még akkor is, ha kevés a fizetés. Úgy kell dolgozni, mint az Úrnak. Még takarítás közben is. A fizetség csak részben történik ezen a földön. A jó munkáért majd az Úr személyesen fog megfizetni.

A feljebbvalókat is igazgatja az ige: legyen igazságos és méltányos a bérezés, legyenek jó munkakörülmények, legyen pihenőszabadság az alkalmazottak számára stb. Ha Isten igéje szerint építjük fel társadalmunkat, akkor az Úr általi megjutalmazására számíthatunk.

Imádkozzunk ezért a lelkületért!

Veress Ernő

 Napi áhítat

Igehely: 1Kor 2:6–12; Kulcsige: 1Kor 2:9 „Hanem amint meg van írva: «Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg sem sejtett, azt készítette el Isten az őt szeretőknek.»”

Isten bölcsességét a világ nem érti. A baj az, hogy nem is akarja érteni. Csak azok fogadják be, akik hisznek az Úr Jézus Krisztusban. A világ fejedelmei nem is tekintik ezt bölcsességnek. Az ő bölcsességük mulandó, mint ők maguk is, akik rövid időre születtek. Mi Isten titkos bölcsességét szóljuk. Az egyik legcsodálatosabb tény, hogy az Úr Jézus el fog jönni, hogy hazavigye várakozó népét, hogy vele legyenek. Ezt a világ fejedelmei nem hiszik, nem értik Isten elrejtett bölcsességét. Keresik a saját erejük, a világi bölcsesség szerint, de nem ez a megoldás.