2019. június 5., szerda

DÉLELŐTT | 
Hol máshol kapna szeretetet a megtérő?

Igehely: 2Kor 2:5-11; Kulcsige: 2:8 „Ezért kérlek titeket, tanúsítsatok iránta szeretetet.”

Egy alkalommal itt Debrecenben a bemerítésre készülő barátkozó elmondta megtérését. Arra a kérdésre, hogy: mi volt az a dolog, ami miatt felkereste a gyülekezetet és végül megtérésre késztette? A hölgy rövid gondolkodás után, így válaszolt: „Inkább azt mondanám, hogy ki volt az, aki miatt eljöttem a gyülekezetbe. Életem egyik nehéz korszakában épp villamossal utaztam egyik barátnőmmel, amikor próbáltam neki elmondani, hogy mennyire hiányzik egy baráti kör vagy egy közösség, ahol szabadon elmondhatnám gondjaimat. A barátnőm csak nézett rám és nem nagyon tudott tanácsolni. De valaki a hátam mögött csak annyit mondott: jöjjön el vasárnap a Szappanos utcai gyülekezetbe, ott biztosan jól fogja érezni magát. Eljöttem egyszer, aztán még egyszer, végül már rendszeresen jártam, és most itt állok Isten előtt és előttetek, mint aki megszerettem egy életre ezt a helyet.” Ez a kulcsigénk alkalmazása: „Ezért kérlek titeket, tanúsítsatok iránta szeretetet.” (2:8)

Tudnál-e hasonlóképpen odahívni hozzátok a gyülekezetbe egy ezer idegent, akiről megtudod, hogy szüksége van Jézus megértő szeretetére, szüksége van meghallgató közösségre?

Mucsi János

DÉLUTÁN | 

... közbenjár

Igehely: Róm 8:26-27

Néhány kérdés foglalkoztat: mit keresek a gyülekezetben, kit keresek a gyülekezetben, hol a helyem a gyülekezetben? Vagy talán az egészet egy kérdésbe lehetne sűríteni: miért vagyok ott a gyülekezetben? Isten Lelke mellénk áll, akik gyengék vagyunk, és még nem tudjuk megfogalmazni imáinkat, kéréseinket, de már megtettük az első lépést Jézus felé. Kifejeztük vágyunkat a megtérés felé. Erőtlenségünk sokszor abban áll, hogy nem tudjuk kimondani, illetve megfogalmazni Isten iránti kérésünket, ott lapul szívünkben, de: „nem tudjuk úgy kérni, ahogyan kell, de maga a Lélek esedezik értünk kimondhatatlan fohászkodásokkal.” (Róm 8:26b) Igen, itt van az ember gyarlósága megvilágítva, mert Isten az Ő szeretetében, a Lélek által, a Közbenjáró által megteremti a kapcsolatot az örökéletre vágyó emberrel.

Hogy tud ennyi szeretet tömörülni Istenben, és amikor szükségleteimmel harcolok, eláraszt, megáld, felemel, magához von a Közbenjáró Lélek által? Érzek-e elhívást a gyülekezeti munkára, bármi legyen is az, mert ha igen, akkor megvan a válasz arra a kérdésre is, hogy: miért vagyok ott a gyülekezetben?

Próbáld megválaszolni ezeket a kérdéseket, kedves olvasó.

Mucsi János

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
9 + 6 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:27–44; Kulcsige: Mt 27:50 „Jézus pedig ismét hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét.”

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk: mit vállalt és hordozott el helyettünk a tiszta, szent, ártatlan Bárány. Engedte, hogy a bűnös emberek kigúnyolják, leköpdössék, bíborpalástot és töviskoronát adjanak rá. Üdvözöljék, mint zsidók királyát. Lehetett volna valóban a királyuk, ám az övéi nem fogadták be őt. De ha valaki befogadja – akár én vagy te –, hatalmat kapunk, hogy Isten fiaivá lehessünk (Jn 1:12). Micsoda bővölködő kegyelem árad a keresztről!