2019. március 22., péntek

DÉLELŐTT | 
A Krisztusért való szenvedés és az öröm

Igehely: 1Pt 4:13-14; Kulcsige: 4:14 „Boldogok vagytok, ha gyaláznak titeket Krisztus nevéért, mert a dicsőség Lelke, Isten Lelke megnyugszik rajtatok.”

Péter arra akarja ráhangolni a gyülekezet tagjait, hogy a Krisztusért való szenvedés miatt ne háborogjanak. Az előző fejezetben nagyon világosan kifejti, hogy ne szenvedjenek a rossz cselekedetekért, azaz ne cselekedjék a rosszat, amit a világi hatóságok is büntetéssel sújtanak, hanem cselekedjék a jót, mert Jézus is ezt tette, és ezt a követendő példát hagyta rájuk.

Bátorítja őket, hogy tudatosan örüljenek abban az esetben is, ha Krisztus szenvedéseiben részesülnek. Minél nagyobb a szenvedés mértéke, annál inkább örüljenek. Tisztán emberi szempontból ezt így lehetetlen megérteni és elfogadni. Ezért Péter indokol: Jézus visszajön, ami egy valóságos esemény lesz ennek a történelmi korszaknak a végén. A benne hívő embert magával akarja vinni a korszakokon át nyúló örökkévalóságba, amikor Isten kegyelmének mérhetetlen gazdagságát akarja megmutatni neki. Ezt a hozzáállást a Szentlélek is támogatja, ugyanis valahányszor Krisztus nevéért ér gyalázás, a dicsőség Lelke, aki az Isten Lelke, megnyugszik a hívő emberen.

Vértezzük fel ezzel a gondolattal az elménket, hogy helyesen tudjunk viszonyulni a szenvedéshez és gyalázáshoz, amely Jézusért ér! Így az Ő visszajövetelének napja az ujjongás ideje lesz majd számunkra.

Ferenczi Lajos

DÉLUTÁN | 

Isten türelmesen várakozott

Igehely: 1Pt 3:18-20

Vessünk egy pillantást Isten türelmére ennek az igének az alapján! Azt írja Péter, hogy Isten ezt a türelmet Nóé idejében gyakorolta. Az 1Móz 7 leírása szerint Nóé a 600-ik életévében volt, amikor eljött az özönvíz a földre. A 600 év folyamatosan arról szólt, hogy Isten várt. Várta azt, hogy az ember, akinek szíve minden szándéka csak gonosz, megváltozik. De Isten türelme még ennél is tágabb a 2Pt 3:9 alapján: „Nem késlekedik az Úr az ígérettel, amint egyesek gondolják, hanem türelmes hozzátok, mert nem azt akarja, hogy némelyek elvesszenek, hanem azt, hogy mindenki megtérjen.” Ez a kegyelem tart ma is. Már nem 600 évről, hanem a keresztre feszítés évétől számolva, közel 2000 évről szól. Ez egy nagyszerű lehetőség neked, mert Isten téged is életre teremtett. Azt akarja, hogy tedd azt, amit az ApCsel 2-ben olvashatunk: „Térjetek meg, és keresztelkedjetek meg valamennyien Jézus Krisztus nevében, bűneitek bocsánatára, és megkapjátok a Szentlélek ajándékát” (38.v.). Isten vár rád!

Ugyanakkor ez nagy vigasztalás a hitben járóknak is. Isten türelmes hozzád. Ő személyre szabottan munkálkodik az életedben, s türelemmel formál, hogy kiábrázolódjon benned a Krisztus. Ezt a munkát elkezdte, s türelemmel végzi addig, amíg befejezettnek nem látja.

Ferenczi Lajos

 Napi áhítat

Igehely: Mt 21:33–45; Kulcsige: Mt 21:38 „De amikor a munkások meglátták a fiát, így szóltak egymás között: Ez az örökös! Gyertek, öljük meg, hogy mienk legyen az örökség.”

Az Úr Jézust sokféleképpen el lehet utasítani. Amint tegnap a két testvér példázatában láttuk, el lehet hárítani a hívását szép szavakkal, amelyek illedelmes és engedelmes szavaknak tűnnek, és el lehet utasítani durván, engedetlenül. A vége mindegyiknek büntetés, akárcsak a hanyag közömbösségnek. A szőlőmunkások a legdurvábban viszonyulnak a szőlősgazdához, ami tükrözi a farizeusok és a főpapok gyilkos ellenállását. Meg is értették, hogy Jézus róluk beszél, mivel ők voltak akkor a lelki munkások az Úr szőlőjében.