2019. március 7., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Az üldözés elkerülhetetlen

Igehely: Jn 15:18-25; Kulcsige: 15:20 „Emlékezzetek arra az igére, amelyet én mondtam nektek: Nem nagyobb a szolga az uránál. Ha engem üldöztek, titeket is üldözni fognak, ha az én igémet megtartották, a tieteket is meg fogják tartani.”

András apostol, Péter testvére is mártírhalált halt. Ő is az evangélium bátor hirdetője volt. Akhájában, Pátrász városában a római prokonzul, Egeás tömlöcbe is vetette ezért. Miután kegyetlenül megostoroztatta, keresztfára feszítette. Két napig szenvedett, de ő onnan is az evangéliumot hirdette az odagyülekező népnek, majd kilehelte lelkét.

A vallásszabadságban nagy a kísértése annak, hogy tévesen gondolkozzunk. Nem Isten van miértünk, hanem mi az Ő dicsőségére. Isten létezésének célja tehát nem igényeink kiszolgálása, imakéréseink teljesítése, betegségeink orvoslása, segítségnyújtás, álmaink valóra váltása és terveink kivitelezése.

Az Úr Jézus ezt mondta tanítványainak: „nem e világból valók vagytok” (19.v.), mert Őhozzá tartoztak a kiválasztás alapján. Ha megvalljuk hitünk Krisztusban és felvállaljuk, hogy Őhozzá tartozunk ez szúró tövis lesz egyesek számára. Számíthatunk undok és gúnyos megjegyzésekre, kiközösítésre, irigy és ellenséges indulatra, sőt üldöztetésre is. Ez a krisztuskövetők hűségpróbája. Isten Fiát, Jézust is gyűlölték, miért számítunk – titokban – különb fogadtatásra? Ne feledjük, Ő igazi életcélt adott, és bátorító ígéretével zárul igeversünk. Olvasd el figyelmesen!

János Levente

DÉLUTÁN | 

A fiúban más lélek van, mint apjában

Igehely: 1Sám 23:14-18

Jónátánban más lélek van, mint apjában, Saul királyban. A király halálra keresteti a bujdosó, menekülő Dávidot, de Isten elrejti őt (14.v.). Jónátán viszont bátorítja Dávidot, hogy bízzon Istenb tervében (16.v.). Ő lenne apja, Saul után a trón jogos várományosa. Jónátán viszont megértette Isten akaratát és elfogadta (17.v.), az Úr felkentje Dávid és Izráel királya lesz. Ő szövetséget köt Dáviddal. Micsoda különbség van az apa és fia között!

Lehet dicséretként is, jó értelemben, de szokták rossz lelkülettel bántóan mondani: „Olyan vagy, mint az apád!” Nem föltétlenül igaz ez minden esetre, Jonátán története rácáfol erre. Isten szava titokzatos jelentésében: „Megbüntetem az atyák bűnéért a fiakat is harmad- és negyedízig”, és szomorú látni apák bűneinek hatását fiuk életében. Az említett igevers így folytatódik: „ha gyűlölnek engem” (5Móz 5:9). Ha viszont félik, szeretik az Istent, az Úr irgalmas „ezerízig”, és szabaddá válnak azoktól. Ne rettegj elődeid istentelen élete miatt! Te keresd és térj meg Istenhez!

János Levente

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:27–44; Kulcsige: Mt 27:50 „Jézus pedig ismét hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét.”

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk: mit vállalt és hordozott el helyettünk a tiszta, szent, ártatlan Bárány. Engedte, hogy a bűnös emberek kigúnyolják, leköpdössék, bíborpalástot és töviskoronát adjanak rá. Üdvözöljék, mint zsidók királyát. Lehetett volna valóban a királyuk, ám az övéi nem fogadták be őt. De ha valaki befogadja – akár én vagy te –, hatalmat kapunk, hogy Isten fiaivá lehessünk (Jn 1:12). Micsoda bővölködő kegyelem árad a keresztről!