2019. október 22., kedd

DÉLELŐTT | 
József meghalt, de Isten él

Igehely: 1Móz 50:22-26; Kulcsige: 50:24 „Azután József ezt mondta testvéreinek: Én meghalok, de Isten bizonyosan rátok tekint, és majd elvezet benneteket ebből az országból arra a földre, amelyet esküvel ígért meg Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak.”

Isten gondoskodó szeretete abban nyilvánult meg, hogy József testvéreinek gonoszságát jóra fordította. Azok irígységből eladták, Isten pedig épp az ő megtartásukra rendelte Józsefet Egyiptom gondviselőjévé. Sok idő elteltével, Jákób halála után a testvérek félni kezdtek József bosszújától, de ő nagylelkű volt. Majd, amikor az ő halálának ideje is elérkezett, így biztatta testvéreit: „Én meghalok, de Isten bizonyosan rátok tekint.” Az isteni gondoskodásban beteljesedik az Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak tett ígéret. József megeskette fiait, hogy majd az ő holttestét is vigyék el az ígéret földjére. József bízott Isten ígéretében és tudta, hogy amit Ő mond, az mind beteljesedik. Ha talán szeretteid, rokonaid már elköltöztek, ma reggel gondolj te is arra, hogy Isten él. Ha vigasztalásra van szükséged, bízz az élő Istenben. Bízol-e benne teljes szívből? Ne félj, mert ő veled van! Ő ma is élő Isten. Bátorítson ez az ének is: „Ő él, ő él, Úr Jézus ma is él, beszél veled és jár veled a keskeny ösvényen.” (HH 219)

Simon András

DÉLUTÁN | 

A házasságtörés következményei

Igehely: Péld 6:20-35

Isten már a Tízparancsolatban világosan kijelentette népének: „Ne paráználkodj!” Jézus ezt a mércét még magasabbra emelte: „Én pedig azt mondom nektek, aki kívánsággal tekint egy asszonyra, már paráznaságot követett el vele szívében.” (Mt 5:28) Salamon buzdít a szülői jótanács megfogadására, hadd legyenek azok „szívünkre kötve”, „nyakunkra fűzve”. Csak Isten szava tud minket megtartani. A szív tele van gonosz vágyakkal és vétektől terhelt. A gonosz gondolatok megkísérthetik még a legkülönb embert is, de nem muszáj azoknak engednünk. Óvakodjunk a hízelkedő, idegen nőtől, a paráznaságnak még a gondolatától is, máskülönben megéget, mint a parázs. Ha valaki házasságtörő lesz, felebarátjának feleségét csábítja el, tönkre tesz egy másik családot. Azon kívül, hogy Isten büntetésére számíthat, még a bosszúállástól is tarthat. A paráznaság és a házasságtörés következménye, hogy a pillanatnyi öröm után magával hoz rengeteg fájdalmat és keserűséget. Isten óvjon minket ettől és tartson meg tisztán.

Simon András

Új hozzászólás

Nem vagyok robot!
1 + 4 =
A fenti művelet eredményét kell beírni. Például 1+3 esetén 4-et.

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:1–2, 11–26; Kulcsige: Mt 27:14 „Jézus azonban nem felelt egyetlen szavára sem, úgyhogy a helytartó nagyon elcsodálkozott.”

Szomorúság töltött el, amint ez igének első sorait elolvastam. Mekkora sötétség volt a főpapok és a vének szívében, és milyen mérhetetlen gonoszság! Alighogy megvirradt, máris gonosz döntést hoztak: Jézust halálra juttatják. Aztán eszerint cselekedtek is: megkötözve átadták őt Pilátusnak. Ez a sötétség órája volt. No, de lássuk, milyen bűnt talált Pilátus Jézusban? Semmit, mert benne nem volt. Kérdésére: „Te vagy-e a zsidók királya?”, Jézus válasza csak ennyi volt: „Te mondod.” Ezen elcsodálkozott még Pilátus is. Miért nem próbálja menteni az életét?