2019. október 24., csütörtök

DÉLELŐTT | 
Mária jókat rejtett a szívébe

Igehely: Lk 2:15-20; Kulcsige: 2:19 „Mária pedig mindezeket a beszédeket megjegyezte, és szívében forgatta.”

A szívünk az a központi szervünk, ahonnan kiindul minden élet. Amit oda beengedünk, hatással lesz jellemünkre, viselkedésünkre. A zsoltáros azt mondja: „Szívembe rejtettem a te beszédedet, hogy ne vétkezzem ellened.” Máriát is ez a lelkület jellemezte. Elkezdődött ez már akkor, amikor az Isten akaratát kész volt teljesíteni: „Legyen nékem a te beszéded szerint.” Mindenben engedelmeskedett az isteni tervnek. Mikor Jézus Betlehemben megszületett a próféták szerint, Isten további tervét egyszerű pásztorok által közvetítette. Azok örömmel mondták mindazt, amit Betlehem mezején hallottak. Mária kész volt az egyszerű pásztorok szavait is szívébe zárni. Alázatról és szelídségről beszél ez a magatartás. Isten szaván lehet csodálkozni, esetleg kételkedni, de a legjobb, ha hiszünk benne. Akik a szívükbe fogadják Isten igéjét, befogadják magát Jézust, azok hatalmat kapnak, hogy Isten fiaivá legyenek. Ha ez megtörtént életedben, akkor te is folytathatod utadat örömmel, mint a betlehemi pásztorok. „Megvagy-e tisztulva, ujjá lettél-e, tiszta vagy Jézus vére által?” (HH 477)

Simon András

DÉLUTÁN | 

Erkölcsi érzék a pogány népeknél is van

Igehely: Eszt 1:9-19

Talán bennünk, Bibliát olvasó emberekben ez a történet úgy maradt meg, mint Vásti királyné engedetlensége a királyi parancsnak. Ennek az lett a vége, hogy Ahasvéros megfosztotta Vásti királynét méltóságától, hogy majd később a zsidó Eszter vegye át a helyét. Ha arra gondolunk, milyen állapotban lehetett a király és főemberei a hét napos boros mulatozás után, talán más képet kapunk. Úgy olvastuk, hogy „a királynak jó kedve támadt a bortól” (10.v.), és ekkor hívatta a királynét, hogy megmutassa a férfiaknak „milyen szép termetű” (11.v.). Bevezetni egy nőt egy csapat mámoros férfi elé és őt mutogatni, szinte reklámozni, mélyen megalázó volt. Vástiban volt annyi erkölcsi tartás, hogy úgy érezte ezt nem kell teljesítenie. Mi mennyire vigyázunk az erkölcsi értékekre? Tiszteletben tartjuk feleségünk érzéseit, mint gyengébb edényét? Nőként vigyázol arra, hogy az öltözeted tisztességes és szemérmes legyen? Vigyázzunk életünk tisztaságára!

Simon András

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:27–44; Kulcsige: Mt 27:50 „Jézus pedig ismét hangosan felkiáltott, és kilehelte lelkét.”

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk: mit vállalt és hordozott el helyettünk a tiszta, szent, ártatlan Bárány. Engedte, hogy a bűnös emberek kigúnyolják, leköpdössék, bíborpalástot és töviskoronát adjanak rá. Üdvözöljék, mint zsidók királyát. Lehetett volna valóban a királyuk, ám az övéi nem fogadták be őt. De ha valaki befogadja – akár én vagy te –, hatalmat kapunk, hogy Isten fiaivá lehessünk (Jn 1:12). Micsoda bővölködő kegyelem árad a keresztről!