2019. október 25., péntek

DÉLELŐTT | 
Jójádá, az Isten ügyét szorgalmazó

Igehely: 2Krón 24:1-16; Kulcsige: 24:4-5 „Ezek után elhatározta Jóás, hogy kijavíttatja az Úr házát. Ezért összegyűjtötte a papokat és a lévitákat, és ezt mondta nekik: Menjetek el Júda városaiba, és gyűjtsetek pénzt egész Izráelben, hogy Istenetek házát esztendőről esztendőre kijavítsák. De siessetek a dologgal! A léviták azonban nem siettek.”

Jóás király hétéves korában kezdett uralkodni Jeruzsálemben. Tapasztalatból is tudjuk, hogy milyen döntésekre képes egy fiatal gyermek, így világossá válik, hogy csak a cím volt az övé, de döntéseket mások hoztak helyette. Jójádá főpap gyámsága alatt válhatott jó királlyá. Örömmel olvassuk, hogy Jóás azt tette, ami kedves az Úr előtt. Később, felnőttként ő maga is meglátta, hogy nem jó állapotban van az Úr háza, ezért elrendelte a javítását. Mivel azonban mégsem haladt a munka, a király elrendelte, hogy készítsenek egy ládát, amibe bele tehették adományaikat. A nép elkezdett örömmel adakozni. Majd Jójádá átvette a pénzt és a mestereknek adta, akik kijavították az Úr házát. Jójádá az élettel betelve halt meg és a királyok mellé temették, mert jó dolgokat tett. Mi is a magunk helyén szívünkön viselhetjük az Úr háza ügyét, akár adakozással, kétkezi munkával, vagy lelki szolgálatokkal. Ma reggel vizsgáld meg életedet. Tiszta szívből és örömmel szoktál adakozni? Támogatod-e a lelkipásztorod a munkában, vagy kritizálod? Élj te is Isten tetszésére!

Simon András

DÉLUTÁN | 

Barátaink választásának felelőssége

Igehely: 1Kor 15:33-34

Egy régi mondás szerint, „madarat tolláról, embert barátjától” lehet felismerni. Az, hogy milyen körökben forgunk és kik a barátaink sokat elárúlnak rólunk. A Példabeszédek könyvében ezt olvassuk: „A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme és a Szentnek a megismerése ad értelmet.” (Péld 9:10) Olyan világban élünk, ahol gondosan meg kell választanunk, kiket fogadunk el barátainknak. Figyelmeztessük gyermekeinket és óvjuk őket, eléjük tárva az igét: „Ne tévelyegjetek, jó erkölcsöt megrontja a rossz társaság.” (1 Kor 15:33) Milyen sok szülő, bár igyekezett jó nevelést adni, most mégis bánkódik gyermeke miatt, mert a világ magával ragadta. A gonoszság nagyon csábító tud lenni, és ha már gyermekeinket el kell engednünk, vagy már ki is repültek a családi fészekből, még mindig ott van az imádkozás lehetősége. Tegyünk úgy mint Jób, aki naponként imádkozott gyermekeiért. Istenünk képes megóvni gyermekeinket a gonosz társaságtól, rossz barátoktól. Mi magunk is legyünk józanok, ne tévelyegjünk, hanem mutassunk jó példát nekik.

Simon András

 Napi áhítat

Igehely: Mt 19:16–26; Kulcsige: Mt 19:23 „Jézus pedig ezt mondta tanítványainak: Bizony mondom nektek, hogy gazdag ember nehezen megy majd be a mennyek országába.”

Ritka dolog az, hogy valaki fiatalon gazdag, és az örök élet is foglalkoztatja. Most mégis egy ilyen rendkívüli esetről olvastunk. Meg is jegyzi Márk az evangéliumában, hogy Jézus megkedvelte ezt a fiatalembert. Ez is egyedülálló megjegyzés az evangéliumokban. Jézus Zákeustól nem kérte a vagyonát, mégis önként oda adta, ettől a fiatalembertől kérte, de az nem tudta elengedni. Zákeus története nagy örömmel végződik, a hazatalálás örömével, a mai történet pedig nagy szomorúsággal. Hiba lenne csupán a gazdagságra kiélezni ezt a történetet.