2019. október 4., péntek

DÉLELŐTT | 
A missziós célkitűzések

Igehely: Róm 15:14-33; Kulcsige: 15:20 „Ezért úgy tartottam becsületesnek, hogy az evangéliumot ne ott hirdessem, ahol Krisztust már ismerik, hogy ne idegen alapra építsek.”

Amikor a gyülekezetben jelen van és kiteljesedik a szeretet, az elfogadás, az egymásra figyelés, a gyöngédség és a hit általi reménység az mind nagyon szép. De ha ezek mind csak öncélúak maradnak, akkor bizony a gyülekezet előbb - utóbb hanyatlásnak indul. Mindezek a szép erények Krisztus által lehetnek jelen, de Krisztust nem sajátíthatjuk ki magunknak. Be kell mutatnunk őt másoknak, olyanoknak is, akik még nem hallottak róla vagy még nem értették meg Őt. (20. v.) Pál apostol nyíltan hirdette a Krisztus evangéliumát Júdeában, Kis Ázsiában, Görögországban, Macedóniában és Rómában, ahol mindenütt emberek tértek meg és gyülekezetek alakultak. Azonban a level írásakor még mindig volt missziós célja: Hispánia, az akkor ismert világ vége. Ő igazán komolyan vette az Úr Jézus parancsát.

Mi a helyzet veled és a te gyülekezeteddel? Vannak- e személyes missziós célkitűzéseid? Hát a gyülekezetednek? „Tusakodjatok … az imádkozásokban”! (Róm 15:30 - Károli)

Balogh Ferenc

DÉLUTÁN | 

Bölcs kiegyensúlyozottság

Igehely: Péld 30:7-9

Úgy látszik Agur tisztában van magával, tudja, hogy esendő ember. Azt is tudja, hogy ő is beleeshet a hiábavaló és hazug beszéd bűnébe. Van azonban egy nagy erénye is, nem akar vétkezni. Hogy ezt nagyon komolyan gondolja az imájából kiviláglik. Tudja, hogy igazából csak Isten képes őt ettől megóvni.

A második kérése kapcsán engem először az gondolkodtatott el, hogy ő még nem híve az úgynevezett sikerevangéliumi tanításnak. Mai szemmel nézve igencsak szerény kéréssel fordul Istenhez. Úgy gondolom, ha az erdélyi magyar istenfélő emberek ezt az imádságot őszintén elmondanák, észrevennék, hogy ez a kérés szinte mindenkinek felettébb meg is adatott. Akkor, miért van olyan sok elégedetlen, panaszkodó, helyét nem találó ember? „Nagy nyereség az istenfélelem megelégedéssel”! (1Tim 6:6) Melyek azok a bűnök, amelyekben leginkább kísérthető vagy? Tudod? A sátán biztosan tudja. A jó hír, hogy Isten is tudja, de mondd el te is Istennek és kérd oltalmát az életedre.

Balogh Ferenc

 Napi áhítat

Igehely: Mt 23:37–24:2; Kulcsige: Mt 24:2 „Ő azonban így szólt hozzájuk: Látjátok mindezt? Bizony mondom nektek, nem marad itt kő kövön, amit le ne rombolnának.”

Úgy érezzük, hogy Jézus könnyes szemmel mondja ezeket a szavakat. Siratja Jeruzsálemet és a népét. Annyira fájdalmas neki, hogy elutasítják Isten irgalmát, kegyelmét, amit mutat a Fiában, Jézus Krisztusban. Inkább bíznak a vallásukban, a templomukban. De ezek nem maradtak meg, valóban elpusztultak Jézus szava szerint. Több évszázadon át a zsidó nép szétszóródott a világ minden tájára.