2019. október 6., vasárnap

DÉLELŐTT | 
Az Isten szíve szerinti uralkodó

Igehely: Zsolt 72:1-20; Kulcsige: 72:1 „Add törvényeidet a királynak, és igazságodat a király fiának.”

Az istenfélő vezető Istentől kéri el azokat a törvényeket, amelyek szerint végezni szeretné szolgálatát és feladatait. Nem támaszkodik saját megítélésére, bölcsességére, személyes tapasztalatai sem elegendőek egy tökéletes szabályrendszer felállítására. Az Isten szíve szerinti vezető az isteni törvényeket személyes fegyelmére és az általa vezetettek javára igyekszik felhasználni. Ennek érdekében először is alaposan ismernie kell Isten parancsát és akaratát, hogy a kívánt és szükséges eredményt elérje saját szívében, gondolatvilágában, illetve abban a közösségben, ahova Isten szolgáló vezetőként elhívta őt.

A 72. zsoltár Isten törvényeinek jellemvonásai közül ötöt ismertet velünk: igazságot szolgáltat és segítséget nyújt a rászorulóknak, biztosítja a békét, felvirágoztatja az országot és megerősíti az uralkodó hatalmát. Tehát Isten törvényei a jót és az ember javát munkálják, ellentétben azzal a „modern” felfogással, hogy Ő inkább rabláncra verne, csak azért, hogy elítéljen.

Ahol a vezető Isten törvényének érvényesülésére igyekszik ott:

a) nincs elnyomva senki, mert bár különbözőek vagyunk, de egyenlően értékesek is,

b) a békesség az igazság győzelmével és a bűn eltakarításával, nem pedig a szőnyeg alá seprésével valósul meg,

c) eredményes előremenetel tapasztalható egyéni és közösségi szinten egyaránt,

d) Isten bizonyít a szíve szerinti vezető(k) mellett, és megerősíti szolgálatát.

Kedves vezető, Isten törvényei közül melyiket a legnehezebb neked gyakorlatba ültetni személyes életedben? Az isteni törvények közül hányat teljesítettél csak hiányosan abban a közösségben, ahol szolgálsz?

Kedves olvasó, mikor imádkoztál utoljára vezetőd szolgálatán kívül az ő személyes életéért, hétköznapjaiért és családjáért? Ne feledd, hogy ő is csak olyan mértékben tud neked szolgálni, téged vezetni, amilyen mértékben alá tudja rendelni magát Istennek élete minden területén!

Szűcs Zsolt

Imaáhítat: 

Könyörögjünk lelki vezetőink iránti bizalomért! Imádkozzunk értük! – Zsid 13:17-18

Bibliaóra: 

Vizsgáljuk meg magunk az Úr asztala előtt! – 1Kor 11:17-32 (1Kor 11:28)

DÉLUTÁN | 

Hogyan vezet Isten?

Igehely: Péld 16:1-9

A címben feltett kérdésre lehetetlen egyszerű választ adni, mert Isten vezetésének megtapasztalása egy mélységesen személyes élmény, és olyan módszereken keresztül történik, amelyek nem minden személy esetében alkalmazhatóak. Ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy az isteni vezetés szubjektivitása csupán az egyik része az egésznek, amelyet Isten természetének állandósága egészít ki és tesz teljessé. Az isteni irányítás örökérvényű jellemvonásairól olvasunk a mai igeszakaszban, amelyek felismerése és figyelembevétele sokat segíthet Isten vezetésének megértésében.

Elsősorban, aki élvezni szeretné az isteni irányítást, annak tisztában kell lennie azzal, hogy Isten gondolatai sokkal magasabbak, mint az övéi. Ez érvényes a tervezésre (1. és 9. v.), ugyanakkor az erkölcsre is (2.v.). Isten akaratának nemcsak a megértése fontos, hanem sokkal inkább annak elfogadása. Bár Isten vezetését személyes módon tapasztaljuk, mégsem rólunk szól ez a folyamat, inkább arról, hogy megtaláljuk kijelölt helyünket Isten hatalmas tervében, ahol valóban hasznosak lehetünk (4.v.). Csak ezen a helyen tapasztalhatjuk meg, mit jelent az igazi beteljesedés. Sőt, itt Isten még saját szándékainknak is helyet biztosít (3.v.).

A felfuvalkodott szív biztos akadály Isten akaratának megismerésében, a vezetés folyamatát is megszakíthatja, sőt büntetlenül sem fog maradni (5.v.). Az alázatosság és az Istentől való függőség elismerése kulcsfontosságú az Isten tervében való részesülésben. Aki Isten vezetését élvezheti, azzal Isten nagy dolgokat fog művelni. A megelégedettség utáni vágyból valóság lesz, és mi is csatlakozhatunk azokhoz, akik örömmel tesznek erről bizonyságot (8.v.). Amikor életutunkat Istenhez igazítjuk, nemcsak hozzá kerülünk közelebb, de embertársi kapcsolataink is áldásosak lesznek (7.v.).

Ha Isten akaratának keresésében vagy, esetleg valaki mást szeretnél ezzel kapcsolatosan tanácsolni, először ismerd meg és értsd meg e vezetés jellegzetességeit és feltételeit, hogy helyesen értelmezhesd majd az isteni irányítás személyes élményét.

Szűcs Zsolt

 Napi áhítat

Igehely: Mt 27:1–2, 11–26; Kulcsige: Mt 27:14 „Jézus azonban nem felelt egyetlen szavára sem, úgyhogy a helytartó nagyon elcsodálkozott.”

Szomorúság töltött el, amint ez igének első sorait elolvastam. Mekkora sötétség volt a főpapok és a vének szívében, és milyen mérhetetlen gonoszság! Alighogy megvirradt, máris gonosz döntést hoztak: Jézust halálra juttatják. Aztán eszerint cselekedtek is: megkötözve átadták őt Pilátusnak. Ez a sötétség órája volt. No, de lássuk, milyen bűnt talált Pilátus Jézusban? Semmit, mert benne nem volt. Kérdésére: „Te vagy-e a zsidók királya?”, Jézus válasza csak ennyi volt: „Te mondod.” Ezen elcsodálkozott még Pilátus is. Miért nem próbálja menteni az életét?